Súlyos hatással lehet az agyra a kipufogógázok belégzése

Forrás: hvg.hu
Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy a nagyvárosokban milyen rossz a levegő a nagy autóforgalom miatt is. Túl azon, hogy mindez kellemetlen, a káros élettani hatásai is egyre ismertebbek: korábban kiderült, hogy 4 millió gyerek betegedhet meg a világban miatta minden évben, és hogy a dízelmotorok kipufogógáza rákkeltő lehet.

Most a kipufogógázok egy újabb káros hatására mutattak rá az emberi szervezetben a Brit Kolumbiai Egyetem és a Victoriai Egyetem kutatói, ezúttal az aggyal kapcsolatban.

Az Environmental Health folyóiratban közzétett tanulmány megállapításai egy 25, egészséges felnőtt emberen elvégzett, randomizált, kettős-vak kísérleten alapszanak.

stock.adobe.com

Az alanyokat autók által kibocsátott szennyezésnek tették ki laboratóriumi körülmények között, míg egy másik stádiumban a résztvevők tiszta, szűrt levegőnek is ki voltak téve.

Ezek előtt és után agyi képalkotó vizsgálatot végeztek. Mint kiderült, a légszennyezésnek kitettséget követően a résztvevők agya csökkent kapcsolódási képességet mutatott a nyugalmi vagy alap hálózatban (Default Mode Network, DMN).

Ez a DMN azon összekapcsolt régiókat jelenti az agyban, amelyek akkor a leginkább aktívak, amikor a belső gondolatainkkal foglalkozunk – például önelemzést tartunk vagy emlékezünk.

Mint a Science Alert összefoglalta, ilyesmit korábban embereknél nem figyeltek meg. Korábbi tanulmányok az agy teljesítménye kapcsán rámutattak, hogy az ilyen kapcsolódási problémák magukkal hozhatják a munkamemória és a munkateljesítmény romlását is.

freepik.com

A kutatók az eredmények kapcsán aggodalmuknak adtak hangot, és további kutatásokat sürgettek a területen.

Jó hír ugyanakkor, hogy a vizsgálatok során tapasztalt elváltozások csupán átmenetiek voltak – a tiszta levegő belégzését követően újra normális értékek voltak megfigyelhetőek.

Azonban, teszi hozzá a Science Alert, a hosszú távú kitettségnek lehetnek káros hatásai az agyra.

A világban az emberek 99 százaléka lélegez be károsan szennyezett levegőt, amit nemrég végzett kínai tanulmányok a rosszabb nyelvi és matematikai vizsgaeredményekkel is összefüggésbe hoztak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!