Kutatók szerint az egészséges magzat steril

2023. 02. 03.
Forrás: Medical Online
Hosszú ideje folyik vita arról, hogy az emberi szervezetben mikor telepszenek meg vírusok, baktériumok és más mikroorganizmusok. Korábbi tudományos kutatások arra jutottak, hogy normális körülmények között már az emberi méhlepényben és a magzatvízben is jelen vannak baktériumok.

pexels.comHa ez valóban így lenne, akkor az jelentősen befolyásolhatná a gyermekgyógyászatot, és felülírná az immunológia és a reproduktív biológia számos bevett alapelvét.

Éppen ezért, az eddigi tudományos bizonyítékok pontosságának ellenőrzésére hozott létre az írországi Cork Egyetemen kutató Jens Walter professzor egy összesen 46, különböző tudományos területeken tevékenykedő szakértőből álló nemzetközi csoportot.

Kiderítették, hogy tévesek voltak a korábbi következtetések, és az egészséges magzat valójában steril, szervezetében nincsenek jelen baktériumok. Korábban azért juthattak ezzel ellentétes következtetésre, mert a vizsgált minták szennyeződhettek a hüvelyi szülés, a kórházi eljárások vagy a laboratóriumi tesztelés folyamata során.

Az új tanulmány szerzői szerint fontos lenne, hogy további kutatásokat szenteljenek az anyák és az újszülöttek mikrobiomjának, valamint a méhlepényen átjutó metabolitok, vagyis anyagcseretermékek vizsgálatára.

pexels.com

Utóbbiak abban játszanak fontos szerepet, hogy felkészítsék a magzatot a születés utáni életre immár a mikrobákkal teli külvilágban. 

Az a felismerés, hogy a magzat steril környezetben él, megerősíti azt az elképzelést, hogy a baktériumok először a születés alatt, valamint közvetlenül a születés után telepszenek meg az újszülött szervezetében, tehát erre a területre kell összpontosítani a mikrobiommal kapcsolatos terápiás kutatásokat – közölték a kutatók.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!