A vizeletből szagolják ki a daganatos megbetegedéseket

2023. 01. 31.
Forrás: Medical Online
"A hangyák biodetektorokként használhatók az egészséges és daganatos emberek megkülönböztetésére. Könnyen idomíthatók, gyorsan tanulnak, nagyon hatékonyak és nem drága a tartásuk" – fogalmazott Patrizia d'Ettorre professzor, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatója, a jelenlegi kutatás vezetője.

A professzor már korábban is foglalkozott a rákbetegség és a hangyák különleges képességének kapcsolatával: akkor laboratóriumi körülmények között bizonyította be, hogy a hangyák ki tudják szagolni a daganatos sejteket.

A mostani kutatásban 70 rabszolgahangyát tett ki daganatos, illetve egészséges egerektől származó vizeletnek.

pexels.com

Három alkalom után a hangyák képessé váltak megkülönböztetni, hogy a vizelet tumorral rendelkező vagy egészséges példánytól származik-e.

A jelenség hátterében a hangyák rendkívül érzékeny szaglószerv-rendszere állhat a kutatók szerint.

"Megtanítottuk őket, hogy egy adott szagot – a rákot – egy jutalomhoz társítsanak, ők pedig nagyon kevés próbálkozás után megtanulták az asszociációt.
Kimutattuk, hogy a hangyák képesek megkülönböztetni az egészséges egerek vizeletét a daganatos egerek vizeletétől – ez valósabb helyzet, mint tenyésztett rákos sejtek kiszagolása.
Meglepett minket, hogy milyen hatékonya és megbízhatóan dolgoztak" – mondta el d'Ettorre az eredményekről.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy emberi vizelettel is elvégzik a kísérletet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!