Műtüdő program: már négy újszülött életét mentette meg

2023. 01. 31.
Forrás: Heim Pál Gyermekkórház
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet 2018-ban indította el országos életmentő gyermek műtüdő (VV ECMO) programját. Orvosaik és ápolóik olyan különleges, speciális képességeket és tudást szereztek külföldön, melyet mára nemzetközi szinten is elismernek. Ezidáig csak gyermekeknél, néhány hónapos kortól 18 éves korig végeztek életmentő kezeléseket, mostanra azonban az újszülöttek műtüdő kezeléséhez szükséges speciális ismereteket is honosítani tudták. Ennek köszönhetően az elmúlt fél év alatt már a 4. újszülött életét sikerült megmenteni Magyarországon.

A műtüdő kezelés az újszülöttkori súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni azoknak az újszülötteknek, akiknek már semmilyen más terápiás beavatkozással nem sikerül javítani az állapotán.

Az ECMO-készülék a tüdő olyan súlyos károsodásakor tudja helyettesíteni a tüdő működését, amikor az nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára, így lehetőséget teremt a tüdő szövetek gyógyulására.

A sikeres ECMO kezelés ​feltétele nem​csak a speciálisan képzett intenzíves team, hanem a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben folyamatosan rendelkezésre álló, a gyermekgyógyászat összes területét lefedő magas szintű szaktudás. Ugyanakkor a gyors életmentéshez a küldő intézményekkel való szoros együttműködés is szükséges az újszülöttek életben maradásához.

Sikó-Laky Ivett főnővér kezében tartja Margarétát, a negyedik újszülöttet, akinek az életét a műtüdő kezelés mentette meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben.

A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály kollégáit 2022. május 3-6. között meghívták Európa egyik legnagyobb szimpóziumára, az Euro ELSO Kongresszusra, melyen két nagysikerű szakmai előadást tartottak.

Az Extracorporeal Life Support Organisation (ELSO) egészségügyi intézmények és kutatók extracorporalis életfenntartó kezelésekkel kapcsolatos vezető európai szakmai szervezete, amelynek kongresszusán a világ legrangosabb kórházainak képviselői vesznek részt.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyetlen magyarországi intézményi tagként vesz részt azóta is az ELSO szakmai munkájában.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben elengedhetetlennek tartják hazánkban is az európai szintű betegellátás megvalósítását, folyamatos és naprakész tudással gyógyítják a rájuk bízott gyermekeket. 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!