A kutyák öregedését késleltető gyógyszert kutatnak

2023. 01. 26.
Forrás: PharmaOnline
A legjobb barátaink sajnos csak az életünk egy viszonylag rövid szakaszában tudnak mellettünk maradni, mivel jellemzően – fajtától függően – nem élnek 10 évnél sokkal tovább. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a megoldás már a kanyarban van: egy amerikai, Loyal nevű, 2019-ben alapított biotechnológiai startup ugyanis olyan gyógyszereken dolgozik, melyeknek köszönhetően a kutyák hosszabb, egészségesebb életet élhetnek.

A Loyal célja ugyanis, hogy csökkentsék a kutyák életkorral összefüggő betegségeit, mint a rák, a köszvény, az izomvesztés, a kognitív hanyatlás vagy a neurodegeneráció.

pexels.com

Ráadásul a cég abban is reménykedik, hogy a termékeik áttörést hoznak az emberek körében is, de természetesen könnyebb a kutyákkal kezdeni, melyek a rövidebb élettartamukból fakadóan hamarabb szolgálhatnak látható eredményekkel. Emellett a kutyák és az emberek korral összefüggő betegségei is hasonlóak.

A kutyák öregedése ugyanakkor fajtánként változásokat mutat: például a kisebb fajták sokkal, bizonyos esetekben akár kétszer tovább élnek, mint a nagyobbak.

Utóbbiak rövid élettartamához minden bizonnyal a beltenyésztés is hozzájárulhat – a rövidebb élettartam ugyanakkor lehetőséget biztosít a Loyalnak arra, hogy megtalálja, mi az alapja ennek, és azt megcélozva lelassítsa az öregedést, ami így inkább egy közepes kutyáéhoz hasonlítana.

Mint a San Francisco Chronicle beszámolójából kiderül, a Loyal két gyógyszert tervez: egyet nagytestű, egyet pedig más méretű kutyáknak. Ugyan két klinikai vizsgálatot már megkezdtek, és szeretnék ezeket kiterjeszteni a későbbiekben, hogy 2024-ben már megkapják a szakhatóság jóváhagyását az egyik, kisebb kutyákat célzó gyógyszerre.

pexels.com

A másik változat ezt követné később, de természetesen a hatósági jóváhagyás sem garantált.

A korai eredmények néhány kutya esetében már jobb egészségi állapotra engednek következtetni, de az élettartam javulására vonatkozóan még ezek nem szolgálnak válasszal.

 

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!