Mi fán terem a petrezselyem?

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete
Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó petrezselyem ismertebb rokonai a sárgarépa, a paszternák, a kapor és a kömény. Eredeti termőhelyei sziklás területek lehettek, mivel latin neve (Petroselium crispum) a görög „petro” (kő) szóra utal. Őshonos Dél-Európában, Szardínia szigetén, a Földközi-tenger partján egészen a mai Törökország és Algéria területéig.

A görög legendák szerint Archemorus kiserkent véréből nőtt az első petrezselyem, amikor a hőst kígyók támadták meg. A görögök nagyra tartották: a sportversenyek győzteseit petrezselyemfüzérrel koronázták, a sírokat petrezselyemkoszorúval díszítették.

A halottak emlékéhez méltó növényt étkezési célokra nem tálalták fel. Ezt még inkább megérthetjük, ha figyelembe vesszük Archemorus nevét, ami annyit tesz, „a halál előfutára”.

pexels.com

Kertjeiket viszont gyakran szegték petrezselyemmel – feltehetően mágikus okokból.

S bár a rómaiak bőségesen fogyasztották lakomákon leheletük illatosítására, a petrezselyem halállal való összekapcsolódását tovább növelte a szokás, hogy a tetemeket is petrezselyemmel hintették be. Innen a ritka szólás: „petrezselyemre szorul”, aminek jelentése: „ez az ember olyan rossz bőrben van, hogy hamarosan meghal”.

A középkorban a balhiedelmek továbbéltek. Köztudomású, hogy a petrezselyemmagok igen lassan csíráznak. Eleink ezt annak tudták be, hogy a mag ezidő alatt hétszer is megjárja a pokol és a föld közötti utat.

Emiatt a babonás gazdák sokáig tartózkodtak termesztésétől. Manapság Európa-szerte elsősorban fűszernövényként kedveljük.

A gyógyító petrezselyem

✓ A petrezselyem magas vitamin- (A-, C-, E-), illóolaj-, ásványi anyag- (vas), illetve karotin-tartalma miatt különösen télen fontos, mert erősíti az immunrendszerünket, fokozza szervezetünk védekezőképességét.

✓ Erős vizelethajtó, serkenti a vese működését.

✓ Káliumtartalma révén segíti a májműködést, tisztítja az emésztőrendszert, étvágyjavító.

✓ Ezen kívül lúgosító hatású, vérképző, illóolajai pedig csökkentik a gyulladásokat, erősítik a szívizomzatot és összehúzzák a simaizomzatot. Utóbbi tulajdonsága miatt várandós anyák csak módjával fogyaszthatják.

✓ A nyers gyökér serkenti a mellékvesék és a pajzsmirigy működését.

✓ A levelek tompítják az előzőleg elfogyasztott étel szájban kialakuló szagát (pl. hagymás ételek után).

✓ Összezúzott levele pedig fülcseppként adagolva fülbántalmakra, pakolásként leégett bőrre adható.

pexels.com

A sokféle petrezselyem

Két változata van: a megvastagodott gyökerű gyökérpetrezselyem, amelynek leveleit is fogyasztjuk, és a metélőpetrezselyem, amelynek gyökere vékony, szerteágazó. Ennek levélzete folyton nő, folyamatosan szedhető.

Levélzet alapján lehet fodros és simalevelű – utóbbinak magasabb az illóolaj-tartalma.

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

Ne vásároljunk hervatag vagy foltos levelű petrezselymet.

Keressünk erőteljes, élénk levélzetet, repedésmentes, egyszínű gyökereket.

Fénytől védett helyen tároljuk.

A levágott leveleket lehetőleg ne mossuk meg, ha erre mégis szükség lenne, az eltarthatóság érdekében itassuk le a nedvességet.

A levélzet könnyen lefagyasztható, eltehető télre.

Hogyan használjuk fel?

Gyökere húsos vagy húsmentes zöldséglevesekhez, gabonaételekhez egyaránt illik.

Levele főzelékek, levesek, szárnyas, hal- és vadételek, kásák üdítő kiegészítője.

Salátákba, tojás mellé is kiváló.

A petrezselymes újburgonya a magyar konyhában fogalommá vált.

A zöldet célszerű a főzés vége felé adni az ételhez. Ily módon ízanyagai és vitamintartalma megmarad, oxálsavtartalma pedig inaktív formában marad.

Használhatjuk egyes húsok szagának eltüntetésére: tegyük a vadas szagú szárnyas belsejébe, vagy dörzsöljük be a levelekkel sütés előtt, hogy semlegesítődjenek a nemkívánatos illatok.

unsplash.com

Receptek

Petrezselymes sajtsaláta

Hozzávalók:

200 g puha sajt (apróra vágva)

15 cm póréhagyma (felkarikázva)

2 alma (felkockázva)

1 nagy csokor petrezselyemzöld (mindenestől feldarabolva)

Öntethez:

3 ek. olíva- vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj,

4 dl joghurt (esetleg tejföl)

Szóráshoz: mustármag vagy más aprómag (pl. szezám)

Elkészítés:

Mindent összekeverünk egy nagy tálban. Leöntjük az öntettel. A pirított magokkal megszórva, kenyérrel tálaljuk.

Petrezselyemleves

Hozzávalók:

1 ek. vaj

1 nagy hagyma (finomra vágva)

2 zellerszár (felkarikázva)

100 g friss petrezselyemlevél (összedarabolva)

2 ek. liszt, 900 ml zöldség-alaplé (víz)

só, borsikafű

Elkészítés:

Melegítsünk vajat egy lábosban. Dinszteljük pár percig a zöldségeket, majd adjuk hozzá a lisztet. Két perc kavargatás után öntsük fel az alaplével. 20 perc alatt főzzük puhára, ízesítsük, majd turmixoljuk le. Ismét forraljuk fel, majd a megmaradt ép levélkékkel díszítve tálaljuk.

pexels.com

Termesztési tanácsok

A petrezselyem jó vízáteresztő képességű, tápanyagban közepesen gazdag talajt kedvel. Szépen nő homoktalajokon is.

Az előző évben a talajba kevert komposzt tökéletesen megfelel a tápanyagellátás céljaira.

A veteményesben legjobb, ha szegélynövényként vetjük, de kedveli még a retek, a paradicsom és a hagyma szomszédságát. Önmaga után 4 évig ugyanabba a sorba nem vethető.

Tekintve hidegtűrését, a petrezselyem a legkorábban (megfelelő időjárás esetén akár február végén) vethető kiskerti növényeink egyike. A gyommentes, simára egyengetett vetőterület és a kicsiny növények megjelenéséig tartó igen gyakori, kis adagokkal végzett öntözés a termesztés legfontosabb feladata.

A már kikelt növényeket az állomány sűrűségének elkerülése miatt ritkíthatjuk.

Legfontosabb betegsége a fehéres bevonatot okozó lisztharmat, mely ellen a naposabb hely kiválasztásával, a pangóvíz elkerülésével és az állomány ritkításával; valamint a fertőzött levelek eltávolításával védekezhetünk.

A gyökéren időnként gubacsokat és szabálytalan elágazásokat figyelhetünk meg: ez a gyökérgubacs-fonalféreg kártétele. Ellene a 4-éves szabály betartásával és a bársonyvirággal (büdöske) való együtt ültetés (vegyes kultúra) segít.

A leveleket nem csak a metélőpetrezselyemről, hanem a simalevelű változatról is folyamatosan szedhetjük. Téli tárolásra az arra megfelelő fajta magját válasszuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!