Teniszkönyök: semmi köze a teniszhez, de még a könyökhöz sem

2023. 01. 23.
Forrás: Sherlock Rehab
Önnel is előfordult már, hogy miután beütötte a könyökét szinte az egész keze elzsibbadt? Ilyen esetben, bár a kezünk „bizsergett”, mégis tudtuk, hogy a probléma nem ott van, hiszen a könyökünket ütöttük meg. A teniszkönyöknél is hasonló a helyzet, csak ilyenkor a könyökben érezzük a fájdalmat, a kiváltó okot azonban máshol kell keresni. Az alábbiakban Moldoványi Márton, a Sherlock Rehab gyógytornásza elárulja, melyek azok a módszerek, amelyek hatásosak lehetnek teniszkönyök ellen.

Jellemző tünetek

Míg a golfkönyöknél a könyök belső, addig teniszkönyöknél a könyök külső oldala fáj. További panasz lehet az alkar feszítőizmának fájdalma; fájhat, ha megfogjuk, megemeljük a tárgyakat; a könyök- és a csuklóízület bizonyos mozdulatai is fájhatnak; az ujjaink hátra feszítésekor vagy behajlításakor fájhat a könyökünk, a vállba sugározhat a fájdalom.

Miért alakul ki?

A teniszkönyök vagy a golfkönyök többféle okból is kialakulhat – erre a folyamatra léteznek régi, elavult elméletek, ám vannak új megközelítések is. Nézzük melyek ezek!

1. Lokális gyulladás

Régebben a teniszkönyök neve epicondylitis lateralis humeri volt, ez azt jelenti, hogy a könyök külső oldalának a gyulladása, amit injekcióval és gyulladáscsökkentőkkel „gyógyítottak”. Az elején egy gyulladással indul, viszont a gyulladás megszűnésével a fájdalom megmarad és krónikussá válik.

Miután a kutatások is igazolták ezt, az új elnevezés epicondylopathy lateralis lett, ami annyit jelent, hogy a könyök külső oldalának fájdalma.

2. Índegeneráció

Az ín egy erős kötőszöveti egység, amelynek fő alkotóelemei a párhuzamosan futó kollagénrostok. Tenisz-, illetve golfkönyök esetén ezek a kollagénszálak összevissza keresztezik egymást, az inak között víz halmozódik fel, és új erek jelennek meg, ezáltal csökken az inak teherbírása és szakítószilárdsága. Ezért a terápia fontos részét képezi az inak megfelelő szintű terhelése, hiszen a kollagénrostok csak ezáltal tudnak visszarendeződni.

Azonban ez az elmélet sem mindig helytálló, ugyanis a legújabb kutatások eredményeként kiderült, hogy sok esetben, azoknál a személyeknél is hasonló mértékű índegenerációt találtak, akiknek egyáltalán nem fáj a könyöke.

3. Fájdalommechanizmus

Tenisz- és golfkönyök esetén, tehát a legtöbb esetben, nem a könyöknél van a fájdalom forrása. Ebből kiindulva a kutatók gerincvelői szinten is találtak eltérést a fájdalomtovábbításban szerepet játszó mechanizmusokban.

Ezt úgy is hívják, hogy centrális szenzitizáció, ami egy központi túlérzékenység, egy idegrendszeri feldolgozási probléma. Ez elsősorban a nyaki vagy a háti területeken keletkezik, de egy hosszú folyamat során a könyökre is kiterjedhet.

Általában korábbi műtétek vagy sérülések hatására alakul ki.

Az alábbi kép egy konkrét példán keresztül szemlélteti a centrális szenzitizációt, ahol egy májgyulladás okoz könyök- és vállfájdalmat.

Bizonyos esetekben nyaki gerincsérv is tud fájdalmat okozni a könyökben, mivel a nyakból kilépő idegek körbeszövik a könyököt, amit ilyen esetben nyomhat a porckorong.

Miért nem ajánlott a műtét?

A műtét eredménytelenségét placebo beavatkozások is igazolják. Az egyik kísérlet során a teniszkönyökkel küzdő betegeket két csoportra osztották.

Az egyik csapat tagjait műtötték, a többiek könyökén műtét helyett csak egy vágást ejtettek. A kontrollvizsgálatok során az orvosok semmilyen különbséget nem találtak a betegek eredményei között.

Azért sem igazán hatásosak a műtétek, mivel egyre több kutatás igazolja, hogy a fájdalom fő oka nem a könyökben keresendő, hanem például a nyakban vagy a belső szervekben.

Melyik kezelés hatásos?

1. Lokális kezelés

Ha ráesünk a könyökünkre, és az hosszú időn keresztül fáj, akkor valószínűleg sérültek az itt található ízületek, izmok és szalagok. Ezt manuálterápiás módszerekkel lehet orvosolni: a szakemberek elsősorban az ízületeket mobilizálják vagy a lágy részeket lazítják.

2. Viszcerális kezelés

A fentebb említett, centrális szenzitizáció esetén a könyökfájdalom okát távolabb kell keresni. A terapeuta feladata, hogy részletesen kikérdezze a pácienst és megtalálja azokat a korábbi traumákat, melyeket összefüggésbe lehet hozni a teniszkönyök kialakulásával. Ezek a régebbi sérülések, illetve műtéti hegek sokszor nem gyógyulnak megfelelően, ezért távoli helyeken is gondot okozhatnak.

Legyünk türelmesek. A teniszkönyök gyógyulási ideje eltérő lehet. Van, hogy 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat – és ez a gyakoribb –, hogy hosszabb idő szükséges a gyógyuláshoz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!