Hideg-meleg immunerősítés: szauna, gőzfürdő, hidegterápia

2023. 01. 18.
Forrás: greendex.hu
A szaunát az északi népek feltehetően több ezer éve ismerik, bár az első írásos emlékek csak ezer évvel ezelőttről származnak. A helyiség eredeti funkciója a tisztálkodás volt, de szüléshez és gyógyításhoz is használták. Az idősebb finn emberek még ma is elmondhatják magukról, hogy szaunában születtek. 

Évezredes hagyomány  

A vándorló, északi nomádoknak már voltak primitív szaunáik. A földbe gödröt ástak, ebbe tüzet raktak, felülről befedték, hogy fürdésre alkalmas, meleg helyet készítsenek. A fürdőzőknek azonban várniuk kellett a tűz kialvásáig, mielőtt használni kezdték a szaunát.  

A finn szauna szó igen ősi, amelynek nincs ismert etimológiai előzménye, feltehetőleg mindig is az előbb leírt gödörfürdő megnevezésére szolgált. Ez a forró szoba később füstszaunává fejlődött, amely az északi szaunák leghagyományosabb formája. 

pexels.com

A szauna régen többfunkciós helyiségként működött. A tisztálkodás mellett húst szárítottak benne, és más hasonló mezőgazdasági tevékenységeket is ott végeztek.

Gyógyítás helyszínéül is szolgált: nemcsak természetgyógyászati eszközként használták, hanem az orvos és a kuruzsló is ott gyógyított. Utóbbi esetében a szauna sötétsége hozzájárult a misztikus hangulathoz.

A szauna rituális helyszínnek bizonyult Szent Iván éjjelén, amikor finn szokás szerint az eladósorban lévő lányokat különleges szaunázással tették még kelendőbbé, miközben a nyárfa és más növények illatában egy öreg anyó varázsigéket mondogatott. 

A 20. század elejéig a füstszauna volt az egyetlen szaunafajta. Ennek hátránya, hogy a befűtéshez sok idő kellett, tisztán tartása pedig nehéz és tűzveszélyes is volt. A század folyamán történt iparosodással együtt megjelentek a városokban a közszaunák, amelyeknek már kéményük is volt.

Elterjedésük után a „mökkik”, vagyis a tóparti, hétvégi nyaralók mellé is ilyen házikókat építettek. A mökki szó jelentése: hétvégi ház, melynek tartozéka a szauna, amely általában a finn tóvidéken található.

Szélesebb körben való elterjedésében az áttörést az 1936-os berlini olimpia hozta. A finn sportolók ugyanis a szaunát tekintették sikereik kulcsának, ezért szálláshelyük mellett építettek egyet. A sportorvosok érdeklődve kezdték kutatni, hogy milyen összefüggés lehet a gőz és a teljesítmény között.

Hamarosan kiderült, hogy a rendszeres izzadás méregtelenít, a forró levegő kiválóan edzi az ereket, így selymes bőrt eredményez, és lassítja az öregedési folyamatokat. Helyreállítja a vízháztartást, megnyugtatja a testet és a lelket, télen felmelegít, nyáron pedig szabályozza a verejtékezést. 

freepik.com

Szaunázási etikett  

Egy nyugodt, alapos szaunázás általában 3-4 ismétlésből áll, és nagyjából 1,5 órát vesz igénybe. Legelőször ajánlatos lezuhanyoznunk, hogy eltávolítsuk a bőrünkről a szennyeződést. A törölközésre is oda kell figyelni, mert a test felszínén lévő víz megakadályozza az újabb izzadást és a párolgást. 

Az ajánlott hőmérséklet 70-90 °C-ra tehető, de akár a 130 °C-os meleget is elérheti. A nagyobb és jobb minőségű szaunákban a padokat több szinten helyezik el. Lent alacsonyabb a hőmérséklet, míg fent a legmelegebb.

A kövekre locsolt vízből fejlődő forró gőz, a „löyly” hatására sokkal melegebbnek érezzük a levegőt, miközben hőmérséklete változatlan. Tehát így növelhetjük a hőérzetet, és igazából ezáltal kezdünk el izzadni.

A szaunázást még kellemesebbé tehetik a dézsa vizébe kevert illatos olajok, mint amilyen a fenyő-, az eukaliptusz- vagy a mentaolaj. A víz öntésére szolgáló két legfontosabb eszköz a dézsa és a kanál.

Amikor már túl melegnek érezzük a levegőt, érdemes kimenni, és lehűteni magunkat. Ez a megfelelő hőmérséklet és gőzöltetés mellett általában 10–15 perc után bekövetkezik.

A lehűtés történhet sétával a szabad levegőn, hideg vízzel történő zuhanyzással, hideg medencébe, extrémebb esetben – télen és elsősorban vidéken – jégkútba merüléssel, északon pedig lékben fürdéssel is.

Ha merülésre nincs lehetőségünk vagy nem szeretnénk megtenni, akkor elég csupán kiállni a hideg levegőre. Téves az a feltételezés, hogy a forró szauna után rögtön jéghideg merülőfürdőt kell venni. Ez a hirtelen összehúzódó erek miatt megterhelő a szervezet számára, szélsőséges esetben infarktushoz is vezethet.

A lehűlést a lábfejek meleg vizes áztatása követi, amivel helyreállítjuk a vérkeringést. A szaunába szárazra törölközve kell visszatérni, hogy a bőrön maradt párolgó, hűtő hatású víz ne hátráltassa az újabb izzadást. 

Szaunázás közben igyunk minél több folyadékot a víz pótlására. Az alkoholos italok fogyasztása kerülendő, bár hozzá kell tenni, hogy a finnek rendszeresen söröznek szaunázás közben.  

freepik.com

Egészségmegőrzés szaunázással  

A szaunázás a vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet, ugyanakkor vérkeringési zavarokkal és szívpanaszokkal küzdőknek vigyázniuk kell, hiszen az ő szervezetük számára túl nagy lehet az igénybevétel.

Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Ezáltal hangulatjavító és stresszoldó hatása is van. Továbbá jó hatással van a bőrre, és az álmatlanságban szenvedőknek is előnyös

Az izomláz enyhítésében kellemes gyógymód, sőt a sportolóknak a bemelegítésben is segíthet

Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer – vallják a szaunázásról fent, északon. Finnországban ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak. Azt tartják, hogy a hirtelen megnövő pára- és iontartalom serkentőleg hat az agyműködésre.

Ha egy finn szívbeteg orvoshoz megy, nem tiltják el a szaunázástól, azt azonban hozzáteszik, hogy módjával használja a forróságot. A hirtelen hőmérséklet-változás – a hideg, meleg folytonos váltakozása – nem ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek.

Gőzfürdő

A gőzfürdő és a szauna – funkcióját tekintve – hasonlít egymásra. A szaunában, amit száraz gőznek is neveznek, jóval magasabb a szokásos hőmérséklet (körülbelül 80-90 °C), a relatív páratartalom pedig sokkal alacsonyabb, mint a gőzfürdőben (azaz körülbelül 30%-os).

A gőzfürdőt 35-40 °C hőmérsékletű, magas vízgőztartalmú gőzkamrákban végzik. Hatására a bőr pórusai kitágulnak, tisztulnak, fokozódik a faggyúmirigyek elválasztása, élénkebbé válik a vérkeringés, az izmok ellazulnak, és a légutak nyálkahártyájának hurutja is oldódik.

Gőzfürdőzésre kevés helyen, leginkább a gyógyfürdőkben van lehetőség, bár ma már léteznek többfunkciós szaunakabinok is, amelyek száraz és nedves gőz előállítására egyaránt alkalmasak. 

A gőzfürdőben rövid idő alatt erős izzadás lép fel, és a magas páratartalom miatt az izzadság nem tud elpárologni, ezért hőtorlódás következik be. Ez nagy megterhelés a szív és a vérkeringés számára, ezért még a teljesen egészségesek is csak 10-15 percig tartózkodhatnak bent, a betegek pedig csak orvosi utasítás alapján vehetik igénybe.

A gőzfürdőben felhevült testet langyos, majd hűs fürdőben fokozatosan kell lehűteni. Ezután legalább 30 perc pihenésre van szükség.  

stock.adobe.com

Hidegterápia  

A hidegkamrában a szervezetre ható hidegsokk következtében csillapodnak a fájdalmak, és beindulnak az immunrendszer öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai. Elsősorban reuma, továbbá ízületi betegségek, krónikus ekcéma, pikkelysömör és sportsérülések esetén hatásos.  

A teljestest-hidegterápiát a hőingereknek az idegrendszerre az ingerlési állapotban kifejtett idegi-reflexes összefüggései alapján fejlesztették ki. Hatásainak alapja a csaknem egész testre kifejtett behatás, amely hirtelen történik, és maximum 3-4 percig tart.

A terápia során a kamra kezelőrészlegében a levegő általában -100 és -110 °C közötti hőmérsékletű, a bőrfelszín hőmérséklete pedig megközelítőleg +5 °C-ra csökken.

A szervezetre ható hidegsokk következtében csillapodnak a fájdalmak, és beindulnak az immunrendszer öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai. Ez hozzájárul a gyorsabb izomregenerációhoz, valamint nyugtatja az idegrendszert is.  

A hidegterápia vagy más néven krioterápia egyik legelterjedtebb eszköze a krioszauna.

A hideg vizes fürdőzés pozitív hatásai  

A hidegterápia alkalmazható magas vércukorszint ellen, a hideg hatására ugyanis gyorsan csökken a vércukorszint. A hideg víz hatással van a nyirokrendszerre is, ami befolyásolja az immunrendszert, így elősegíti, hogy a sejtek egészségesek és fittek maradjanak

A hidegterápia serkenti a véráramlást is. Amikor a test hideg vízbe merül, a vérkeringés felgyorsul, hogy több energiát szállítson a szervekhez. Ezután a szív arra kényszerül, hogy hatékonyabban pumpáljon. A testünk több energiát igényel, mivel több hőt kell előállítania, ezért több kalóriát éget. Ennek a folyamatnak a rendszeres gyakorlása támogatja a vérkeringés egészségét.  

A hideg víz csökkenti a károsodott szövetek hőmérsékletét, és összehúzza az ereket. Ez segít csökkenteni a duzzanatot és a gyulladást. Az idegvégződéseket is zsibbasztja, hogy azonnal enyhítse a fájdalmat. 

stock.adobe.com

A hidegben való rendszeres fürdésről kimutatták, hogy fokozza az anyagcserét, és körülbelül 16%-kal növeli a teljes test metabolizmusát. A testfelületünk szándékos lehűtése olyan reakciókat vált ki a szervezetünkben, amelyek fenntartják a belső hőmérsékletet.

Néhány ilyen reakció felgyorsítja az anyagcserét, ami hőtermelést okoz, ez pedig súlycsökkenést eredményez. 

A hidegterápiának jótékony hatása van az erekre, a bőrre, valamint energikusabbá tesz. Erősítheti az immunrendszert, testileg-lelkileg frissítő hatású, sportolóknál és balettművészeknél segítheti a terhelés utáni regenerációt, csökkentheti a sérülésveszélyt, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is.  

 

Ajánlataink

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula 20x
Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula 20x
3099 Ft
Béres C-vitamin 1000 mg csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin retard filmtabletta 90x
Béres C-vitamin 1000 mg csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin retard filmtabletta 90x
4299 Ft
Rhinospray Plus orrspray 10ml
Rhinospray Plus orrspray 10ml
2999 Ft
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml
3849 Ft
Actival Extra filmtabletta 120x
Actival Extra filmtabletta 120x
6899 Ft
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 15x
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 15x
1329 Ft
Báno fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula 100x
Báno fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula 100x
5399 Ft
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
5799 Ft
Rubophen 500 mg tabletta 20x
Rubophen 500 mg tabletta 20x
1749 Ft
Flamborin 500 mg tabletta 20x
Flamborin 500 mg tabletta 20x
1419 Ft
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
2149 Ft
Gengigel gél 20ml
Gengigel gél 20ml
5149 Ft
Imodium 2 mg kemény kapszula 20x
Imodium 2 mg kemény kapszula 20x
1749 Ft
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
3399 Ft
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
3849 Ft
Voltaren Emulgél FORTE 20mg/g gél 100g
Voltaren Emulgél FORTE 20mg/g gél 100g
4649 Ft
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
3879 Ft
BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg tabletta 90x
BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg tabletta 90x
3549 Ft
Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém extra erős (Mild mint) 47g
Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém extra erős (Mild mint) 47g
1849 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
3799 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Férfiaknak 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Férfiaknak 50+ filmtabletta 30x
3799 Ft
Dentinox fogínygél gyermekeknek 1x10g
Dentinox fogínygél gyermekeknek 1x10g
2599 Ft
CalciTrio Naturel filmtabletta 50x
CalciTrio Naturel filmtabletta 50x
3199 Ft
Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte + Szelén tabletta 60x
Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte + Szelén tabletta 60x
4249 Ft
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
1279 Ft
Venoruton Forte 500 mg tabletta 60x
Venoruton Forte 500 mg tabletta 60x
5799 Ft
Enterol Forte 500 mg belsőleges por 10 tasak
Enterol Forte 500 mg belsőleges por 10 tasak
4149 Ft
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
2699 Ft
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
4249 Ft
Ambroxol-EGIS 3 mg/ml szirup (Halixol) 100ml
Ambroxol-EGIS 3 mg/ml szirup (Halixol) 100ml
1999 Ft
Amonmed Covid-19 Antigén nyál gyorsteszt 1x
Amonmed Covid-19 Antigén nyál gyorsteszt 1x
2099 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!