K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

Forrás: Pharma Online
Kiemelkedő orvosi felfedezés, hogy a K2-vitamin akadályozza a kalcium lerakódását az erekben, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitamin hiánya is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.
„Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot, ezek pedig nagy részben az érelmeszesedés talaján alakulnak ki.
Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, időnként egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény – mondja prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.
Mindezért rendkívül fontos a megelőzés!”

freepik.com

A K2-vitamin ebben jelentős szerepet játszhat, tekintve az elmúlt évek során összegyűlt orvosi kutatások eredményeit.

Számos kutatás vizsgálta a K2-vitamin-bevitel és a szívbetegségek közötti összefüggéseket. Hogy csak néhányat említsünk, a 16 057 fős European Prospect-EPIC vizsgálatban azt találták, hogy a K2-vitamint nagyobb mennyiségben fogyasztók körében ritkábban fordul elő szívkoszorúér-betegség.

A 4807 fős holland Rotterdam vizsgálatban a magasabb K2-bevitel jelentősen csökkentette egyes szívbetegségek kockázatát és a halálozást.

A spanyol PREDIMED vizsgálatban pedig azoknál, akik megnövelték a K2-vitamin-bevitelüket, alacsonyabb volt a bármely ok miatti halálozás kockázata.

Hogyan akadályozza a K2-vitamin az erek meszesedését?

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely kalciumlerakódás következtében megkeményedik, meszes plakkokat hozva létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását.

stock.adobe.com

Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben. Ez a fehérje megköti a vérben levő felesleges kalciumot, hogy ne rakódjon le az erek falában.

Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni feladatát, amihez K2-vitaminra van szüksége (ez a vitamin aktiválja a fehérjét). Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor az MGP fehérjéknek csak egy része aktiválódik.

Így az optimálisnál kevesebb fehérje lesz működőképes, és idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés, stb. Ezen funkciója miatt a K2-vitamin abszolút alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.

„Inaktív formájában az MGP fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást.
A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával az erek meszesedése és az artériás merevség módosítása révén. A klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése javult K2-vitamin-pótlással.
Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes kiegészítő lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében” — folytatja a kardiológus professzor.

pexels.com

Miben található meg a K2-vitamin?

A K2-vitamin erjesztett ételekben található, pl. a savanyú káposztában, illetve állati eredetű ételekben, mint tej, tojás, sajt. Az ipari állattartás miatt ezen ételek K2-vitamin-tartalma ma már lényegesen alacsonyabb, mint dédszüleink korában, így gyakran kevesebbet fogyasztunk belőle, mint amennyire szükségünk lenne.

A D-vitamin félmunkát végez a K2-vitamin nélkül

A K2-vitamint és a sokféle pozitív hatásáról ismert D-vitamint a természet „egy párnak” szánta, mivel számos esetben egymás hatását egészítik ki. Igaz ez a szív- és érrendszernél is.

A D-vitamin elősegíti az erek egészségét segítő MGP fehérjék képződését, de ezek a fehérjék csak akkor lépnek működésbe, ha a K2-vitamin által aktiválódtak.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!