Fogyókúrázók vásárolják fel a diabéteszgyógyszert

2023. 01. 11.
Forrás: Pharma Online
Világszerte hiánycikknek számítanak a cukorbetegség egyes gyógyszerei, miközben a közösségi média felhasználói „csodafogyókúraként” használják. A dán Novo Nordisk cég által gyártott szer egy injekció, amely szabályozza a vércukorszintet és az inzulint.

Általában a 2-es típusú cukorbetegségben, vagyis a diabétesz leggyakoribb típusában szenvedő felnőttek számára írják fel. 

A TikTokon a készítmény hashtage már több mint 360 millió megtekintésnél jár, és ez a szám egyre növekszik. A Facebookon a szer fogyasztó hatásra szánt felhasználásával foglalkozó csoportoknak több tízezer követőjük van.

A gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid azonban a glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormont is utánozza, amely az agy azon területeit veszi célba, amelyek szabályozzák az étvágyat és a táplálékot.

Mivel a felhasználók gyorsabban éreznek jóllakottságot, fogyáshoz vezethet a szer használata.

unsplash.com

A kereslet globális megugrása máris hiányt okozott Ausztráliában, amely várhatóan 2023 márciusának végéig tart. A hatóságok felszólították az egészségügyi szakembereket, hogy hagyjanak fel a receptek írásával, és vegyék fel a kapcsolatot az érintett cukorbetegekkel, hogy váltsanak alternatív kezelésekre.

A francia nemzeti gyógyszerbiztonsági hivatal hasonló utasításokat adott ki szeptemberben, arra sürgetve az orvosokat, hogy csak olyan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára írjanak fel új GLP-1-gyógyszert, akiknek a kórtörténetében stroke vagy szívbetegség szerepel. Az Egyesült Királyság hatóságai szintén figyelmeztetést adtak ki az online népszerűsítőknek. 

A Novo Nordisk egy e-mailben elküldött közleményében közölte, hogy komolyan veszi a hiányt, és csak 2022-ben 1,6 milliárd dollárt (1,5 milliárd eurót) fektetett be termelési kapacitásának bővítésére.

A hiány nemcsak a diabéteszes betegeket érinti, akiknek napi rendszerességgel kell követniük a kezelést, hanem azokat is, akik kizárólag fogyás miatt fordulnak ezekhez a gyógyszerekhez.

unsplash.com

A gyógyszer nem kapott fogyókúrás engedélyt, de 2021-ben az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) jóváhagyta a szemaglutid használatát, és más márkanéven elhízott vagy túlsúlyos felnőttek krónikus testtömegkezelésére ajánlja, legalább egy kapcsolódó betegséggel, például magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel vagy magas koleszterinszinttel. 

„Enyhe emésztési mellékhatások lehetnek, néha súlyos székrekedés és hasnyálmirigy-gyulladás. Ritka esetekben ez rákhoz is vezethet” – mondta Francois Montastruc, a Toulouse Egyetemi Kórház farmakológusa egy francia tévécsatornának.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!