Kapcsolat az anya cukorbetegsége és a gyermek idegrendszerének fejlődése között

Forrás: Medical Online
Tajvani kutatók a Developmental Medicine & Child Neurology folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy kapcsolatot fedeztek fel a várandós anya terhesség alatti cukorbetegsége és a születendő gyermekben kialakuló idegrendszeri fejlődési rendellenességek gyakorisága között.

A kutatók a 2004 és 2008 közötti időszakban született 877 ezer olyan gyermek kórlapját elemezték, akik édesanyja 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben, illetve terhességi cukorbetegségben szenvedett.

A vizsgált fejlődési rendellenességek közé sorolták az autizmust, az ADHD-t, a fejlődési lemaradást, az intellektuális képességbeli hátrányokat és az epilepsziát.

stock.adoobe.com

Az 1-es típusú cukorbetegség elsősorban a fejlődési hátramaradás, az intellektuális hiányosságok és az epilepszia területén éreztette hatását, míg a 2-es típusú diabétesz hatása az összes vizsgált területen jelentkezett.

A legmarkánsabbak az 1-es típusú, majd a 2-es típusú cukorbetegség, végül a terhességi diabétesz hatásai voltak, utóbbinál az autizmus, az ADHD és a fejlődési lemaradás kockázata fokozódott.

A terhességi cukorbetegség figyelmeztető jeleiről ebben a Szimpatika cikkben olvashatnak bővebben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!