Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

Forrás: Cukorbetegközpont
A várandósság során ezért minimum egyszer (24-28. hét között) kötelező jelleggel szűrik a terheseket cukorbetegségre. Ám, ha az alábbi tüneteket tapasztalja babavárás bámely időszakában, mindenképp ellenőriztesse vércukor értékeit, hogy elkerülhesse az esetleges szövődményeket, a terhességi komplikációkat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a panaszokat ismerteti.

terhességi diabétesz sajnos nem ritka jelenség, melyért genetikai tényezők, hormonális változások és a nem megfelelő életmód okolható. Nagyon fontos az állapot felismerése és megfelelő terápiája, mert kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a nagy születési súly, méhlepény elégtelenség, koraszülés, toxémia, illetve a nagyobb fertőzés-veszély. A terhességi cukorbetegségnek sok esetben nincsenek tünetei, ezért kötelező a terhesek szűrése a terhesgondozás során (általában 1-szer, fokozott rizikó esetén 2-szer). Természetesen, ha panaszokat tapasztal, mielőbb vércukor ellenőrzés szükséges!

Fotó: pexela.com/  Ron Lach

Fáradtság

A terhesség egyik tünete - főleg az első trimeszterben- a nagyfokú fáradtság. Ám, ha ez nem múlik, akkor érdemes terhességi diabetesre is gyanakodni, hiszen a szervezet energiáját a glükóz biztosítja. Azonban ha a bet6egség miatt nem tud beépülni a sejtekbe, akkor nincs üzemanyag.

Gyakoribb vizelési inger

Ez is egy csalóka tünet, hiszen ezt is okozhatja maga a terhesség (a hormonális változások és a növekvő magzat húgyhólyagra gyakorolt nyomása miatt), valamint terhességi cukorbetegség is. A magas vércukorszint miatt fokozott szomjúság jelentkezik, és a sok folyadék ivás hatására gyakoribb vizelési inger lép fel.

Szájszárazság

A cukorbetegre jellemző a dehidratált állapot, ami a bőrükön, ajkukon is meglátszik. Bőrük száraz, húzódik, viszket, valamint gyakran száraz, cserepes az ajkuk. A megoldás csakis a több folyadékfogyasztás.

Fotó: adobe.stock.com

Keton a vizeletben

Ez bár nem egy konkrét panasz, ám ha otthoni vagy védőnői vizeletvizsgálat során megállapítja, hogy túl nagy mennyiségben vannak jelen ketonok a vizeletében (aceton is egy keton!), az terhességi cukorbetegséget jelezhet. A ketononok olyan anyagok, melyek energiát tudnak szolgáltatni a zsírok lebontásával, így egyfajta alternatív üzemanyagként működnek, ha a sejtek nem képesek inzulin hiányában hasznosítani a glükózt- ezért gyakran cukorbetegségre utalhat megemelkedett szintje.

Életmódváltás vagy inzulin

Amennyiben valakinél igazolódik a terhességi cukorbetegség, úgy meg kell kezdeni mielőbb a személyre szabott terápiát. Enyhébb esetben elegendő lehet a megfelelő életmód követése: ekkor érdemes dietetikust felkeresni, aki meghatározza a beteg számára legoptimálisabb étrendet, elmagyarázza a cukorbeteg diéta lényegét, mikre kell odafigyelni. Emellett fontos, hogy a kismama rendszeresen mozogjon, mivel az is komoly vércukorszint csökkentő hatással bír. Amennyivel nem érhető el, a kívánt vércukorszint, az orvos  inzulinterápiát ír elő- mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A terhességi diabétesz az esetek többségében a szüléssel elmúlik, ám fontos tudnia az érintettnek, hogy az élete folyamán már fokozott kockázatúnak számít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából. Ezért fontos a szülés után 6-10 héttel vércukor terhelés elvégzése, hogy megszűnt-e a szénhidrát anyagcserezavar.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!