A szilikon sütőformákból veszélyes anyagok kerülhetnek a süteményekbe

2022. 12. 17.
Forrás: Tudatos Vásárlók
A szilikon sütőformák praktikusak, mivel könnyűek, hajlíthatóak, és maga az anyag ellenáll a magas hőmérsékletnek, nem ragad. A szilikon azonban kémiai szennyeződéseket is hozzáadhat a süteményekhez, amint az egy új tesztből kiderült.

Az ünnepi időszakban sokkal több süteményt, tortát fogyasztunk, többen sütnek otthon kenyeret, kalácsot. A szilikon sütőformák népszerű, könnyen használható alternatívát jelentenek a fémformákkal szemben. A 10 fogyasztóvédelmi szervezet által készített teszt eredményei azonban azt mutatják, hogy ilyenkor nem kívánt összetevők is kerülhetnek a szervezetünkbe.

A teszt során 44 különböző szilikon sütőformát vizsgáltak, amelyeket boltokban, köztük diszkont áruházakban, webshopokban és olyan online piactereken vásároltak, mint az AliExpress, az Amazon és a Wish.

A vizsgálat azért a szilikon sütőedényekre összpontosított, mert feltételezték, hogy azok ismételt, magas hőmérsékleten történő használata, gyakran zsíros és olajos élelmiszerekkel érintkezve várhatóan a kémiai szennyezőanyagok nagyobb mértékű kibocsátását eredményezi.

Tudatos Vásárlók

A 44 tesztelt szilikon sütőforma közel negyede (23%) vagy nagy mennyiségben bocsátott ki szennyező anyagokat, vagy a mennyiség a tesztek között megnőtt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vizsgált termékek közel negyede nem alkalmas ismételt használatra.

Emellett 36 termékben (82%) a vizsgálat alacsony koncentrációban mutatott ki aggályos anyagokat, köztük olyanokat is, amelyeket az EU a vegyi anyagokról szóló kiemelt jogszabálya, a REACH értelmében “különösen nagy aggodalomra okot adó anyagokként” azonosított, vagy amelyek feltehetően a hormonrendszert károsító anyagok.

A műanyagokkal ellentétben nem létezik külön uniós szabályozás annak biztosítására, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő szilikontermékek biztonságosak legyenek a fogyasztók számára.

Bár a vizsgált termékek egyike sem veszélyezteti önmagában az emberi egészséget, az eredmények azt mutatják, hogy a gyártóknak bőven van lehetőségük a termékek javítására: összesen csak 7 minta (16%) bocsátott ki csak kis mennyiségű szennyező anyagot, és nem tartalmazott aggályos anyagot.

stock.adobe.com

Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy a fogyasztók védelmét szolgáló uniós jogszabályok nem elég szigorúak.

"Legfőbb ideje, hogy az EU szigorú biztosítékokat dolgozzon ki a szilikonra és más anyagokra vonatkozóan, hogy megvédje a fogyasztókat a nem kívánt élelmiszer-szennyeződésektől" – nyilatkozta az ereményekről Monique Goyens, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatója.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!