A szilikon sütőformákból veszélyes anyagok kerülhetnek a süteményekbe
Az ünnepi időszakban sokkal több süteményt, tortát fogyasztunk, többen sütnek otthon kenyeret, kalácsot. A szilikon sütőformák népszerű, könnyen használható alternatívát jelentenek a fémformákkal szemben. A 10 fogyasztóvédelmi szervezet által készített teszt eredményei azonban azt mutatják, hogy ilyenkor nem kívánt összetevők is kerülhetnek a szervezetünkbe.
A teszt során 44 különböző szilikon sütőformát vizsgáltak, amelyeket boltokban, köztük diszkont áruházakban, webshopokban és olyan online piactereken vásároltak, mint az AliExpress, az Amazon és a Wish.
A vizsgálat azért a szilikon sütőedényekre összpontosított, mert feltételezték, hogy azok ismételt, magas hőmérsékleten történő használata, gyakran zsíros és olajos élelmiszerekkel érintkezve várhatóan a kémiai szennyezőanyagok nagyobb mértékű kibocsátását eredményezi.
A 44 tesztelt szilikon sütőforma közel negyede (23%) vagy nagy mennyiségben bocsátott ki szennyező anyagokat, vagy a mennyiség a tesztek között megnőtt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vizsgált termékek közel negyede nem alkalmas ismételt használatra.
Emellett 36 termékben (82%) a vizsgálat alacsony koncentrációban mutatott ki aggályos anyagokat, köztük olyanokat is, amelyeket az EU a vegyi anyagokról szóló kiemelt jogszabálya, a REACH értelmében “különösen nagy aggodalomra okot adó anyagokként” azonosított, vagy amelyek feltehetően a hormonrendszert károsító anyagok.
A műanyagokkal ellentétben nem létezik külön uniós szabályozás annak biztosítására, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő szilikontermékek biztonságosak legyenek a fogyasztók számára.
Bár a vizsgált termékek egyike sem veszélyezteti önmagában az emberi egészséget, az eredmények azt mutatják, hogy a gyártóknak bőven van lehetőségük a termékek javítására: összesen csak 7 minta (16%) bocsátott ki csak kis mennyiségű szennyező anyagot, és nem tartalmazott aggályos anyagot.
Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy a fogyasztók védelmét szolgáló uniós jogszabályok nem elég szigorúak.
"Legfőbb ideje, hogy az EU szigorú biztosítékokat dolgozzon ki a szilikonra és más anyagokra vonatkozóan, hogy megvédje a fogyasztókat a nem kívánt élelmiszer-szennyeződésektől" – nyilatkozta az ereményekről Monique Goyens, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatója.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
- Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!