Alakítsuk szokássá a testmozgást!

Forrás: hrdoktor.blog.hu
A fizikai aktivitás, a sport az egészséges életmód alapvető eleme, azonban amellett, hogy a test edzettebbé válik és segít megelőzni az elhízást számos más pozitív hatása is van, amiről nem szabad megfeledkeznünk. A rendszeres testmozgás tulajdonképpen életünk minden területét kisebb vagy nagyobb mértékben jó irányba befolyásolja, hiszen az evolúció sem arra tervezte a testünket, hogy egész nap ülőmunkát végezzünk.

Érjünk el jobb hangulatot testmozgással!

A sport nem véletlenül tartozik a stresszkezelési módszerek közé, hiszen amellett, hogy eltereli a figyelmünket a problémákról, olyan biokémiai, hormonális folyamatokat is beindít melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy pszichésen felfrissüljünk, miközben testileg kellemesen elfáradunk. Ilyenkor csökken a „stresszhormonként” ismert kortizol szintje miközben, azonban az endorfinok szintje emelkedik. Ezek az utóbbi hormonok természetes úton javítanak a hangulatunkon.

Forrás: pexels.com/ William Choquette

Fokozott koncentráció

A rendszeres testmozgással frissen tarthatóak a mentális funkciók az idősebb korosztályban is, vagyis a tanulási, a döntéshozói, valamint a gondolkodási készségek és képességek is edzésbe hozhatóak, nem csak az izmok. Kutatások igazolták, hogy a kardió- és izomerősítő mozgásformák keverékének még kiemelkedőbb a jótékony hatása.

Betegségmegelőzés

A rendszeres testmozgás a pozitív élettani hatásain keresztül segíti megelőzni a krónikus betegségek kialakulását és javítja az immunrendszer működését. Így csökkenthető a hiányzások száma, elkerülhetjük, hogy betegszabadságunk alatt feltorlódjanak feladataink, valamint a szabadidőnket sem orvosi rendelőkben vagy otthon betegeskedve kell töltenünk.

Forrás: pexels.com/ Andrea Piacquadio

Váljunk jobb vezetővé a sporttal!

A csapatjátékok egyik nagy előnye, hogy a testmozgás egészségre kifejtett hatását ötvözhetjük a társas időtöltéssel. Az együtt megélt küzdelmek, győzelmek, veszteségek segítik kialakítani a csapatmunkához szükséges gondolkodásmódot, amit munkahelyünkön is kamatoztathatunk. Így vezetőként és beosztottként is fejlődhetünk, jobb csapatjátékossá válhatunk.

A leggyakoribb kifogás

„Nincs elég időm.” Természetes, hogy munka, család, aktív társasági élet mellett nehéz időt szakítani a testmozgásra, azonban a rengeteg pozitív hatása miatt előnyös, ha fokozatosan szokássá alakítjuk. Ráadásul összeköthetjük könnyedén a családi vagy társasági programjainkat valamilyen mozgásformával. Szervezhetünk kirándulást, ping-pong vagy focibajnokságot, edzhetünk a barátainkkal, ráadásul kisebb valószínűséggel beszéljük le magunkat az esti kocogásról a Margit-szigeten, vagy az edzésről a konditeremben, ha már megígértük egy barátunknak, hogy elmegyünk vele.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült el.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!