Az életet megkeserítő hajszálerecskék

2011. 01. 03.
Szerző: Szimpatika
Eltiltották ételektől, italoktól? Az erős napfénytől? Szeretné tudni, eltüntethetők-e végleg a feltűnő vörös erecskék, és milyen életvitellel segíthetne magán?
Nos, a bőrgyógyász szerint sok esetben igen. Az arc hajszáleres tágulata legtöbbször családi öröklött hajlam miatt alakul ki. A bőr finom kapillárisainak sérülékenysége, rossz vegetatív idegi szabályozása az alapvető ok.
Az orvosi diagnozis – rozacea, rózsásság – szelíd elnevezés, mert a népies név – „borvirágos arc", pozsgásság – inkább rávilágít, miért szégyelli viselőjük, miért okoz nap mint nap gátlást, szociális visszahúzódást a vörös arc.
Pedig a rozaceás emberek nagyobb többsége egy csepp alkoholt, egy falat fűszeres ételt el nem fogyaszt!
Utóbbi években derült ki, hogy a betegek 30-40%-ánál egy baktérium, a Helicobacter pylori él a gyomorban, s ennek a gyógyszeres kiirtásával a rozacea heveny tünetei is megszűnnek. A visszamaradó tág erecskéket pedig egyfajta lézeres kezeléssel hegtelenül el lehet tüntetni.
Sajnos azonban az öröklött hajlam miatt idővel az ép erecskék is megbénulhatnak, új értágulatok keletkezhetnek.
Hormonzavar, magas vérnyomás, egyes gyógyszerek is provokálhatják a fellángolást. De minden értágulatot okozó inger – elsősorban a bőr felmelegedése (szauna), a vérkeringés fokozása (masszírozás) vagy sugárzások (szolárium, mikrohullám stb.) – „megtornáztatja" a sérülékeny ereket, rontja az állapotot. Ezek kivédésében speciális rozacea-ellenes védőkrém állandó használata segít.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!