Mit érdemes tudni a növényi hatóanyagokról?

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Az emberiség történelme és a különböző gyógynövények gyógyászati célú alkalmazása szinte egybeforr. Azt gondolnánk, hogy ez a fajta gyógynövény-felhasználás a mai modern gyógyszerellátástól már távol áll – azonban ez koránt sincs így. Számos ma is alkalmazott vényköteles gyógyszer tartalmaz izolált vagy átalakított, eredetileg növényi hatóanyagot; emellett pedig a tisztán gyógynövényalapú hagyományos növényi gyógyszerek is jelentős népszerűségnek örvendenek.

A növényi hatóanyagok jelenleg is nagyon fontos szereppel bírnak nemcsak a fejlődő országok orvoslásában, de a modern világban is. A gyógyszertárainkban megvásárolható minden negyedik készítmény még ma is növényi eredetű hatóanyagot tartalmaz. A gyógynövények hatóanyagai számos formában előfordulhatnak különböző készítményekben. Készülhetnek a növény egyes részeinek direkt felhasználásával, a növényből kivonat készítésével vagy a konkrét hatóanyag izolálását követően a tiszta hatóanyagból.

Forrás: pixabay.com/ Racheal Parkinson

A gyógynövényalapú készítmények típusai az alábbiak lehetnek:

  • gyógynövénykészítmény: a teljes gyógynövényt vagy annak azt a részét tartalmazza, amely a hatóanyagot a legnagyobb mennyiségben tartalmazza (pl. növényi por, teafű);
  • gyógynövénykivonat: a gyógynövény hatóanyagának kivonása speciális technológiával, aminek köszönhetően azt koncentráltabb formában tartalmazza (pl. tinktúra, desztillátum, préselt lé);
  • izolált növényi hatóanyag: a gyógynövény hatóanyagát tisztán tartalmazó izolátum (pl. a mákban található jól ismert fájdalomcsillapító morfin vagy a rózsameténgben található vinkrisztin, amely ma is használt kemoterápiás szer);
  • félszintetikus növényi hatóanyag: a növény hatóanyaga kiindulási anyagként szolgál – kémiai úton továbbalakítják, hogy befolyásolják a hatást vagy a mellékhatásprofilt (pl. az előbb említett morfint további opioidszármazékokká alakítva egészen különleges, pl. a morfinfüggőség terápiájában alkalmazott szereket lehet kinyerni).

Forrás: pexels.com/Seksal Kerdkanno

Tévhitek a növényi hatóanyagokkal kapcsolatban

A gyógynövényeket tartalmazó készítmények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek számos országban. Ez alapvetően jó irány, hiszen rengeteg valóban hatékony gyógynövényt ismerünk évezredek óta, amelyek jól alkalmazva kiváló terápiás hatással bírnak – azonban van néhány tévhit is a növényi gyakori hatóanyagokkal kapcsolatban.

A gyógynövények felhasználását segítő, azonban téves elgondolások:

  • A természetes anyagok a szintetikumoknál kevésbé „szervezetidegenek”, ezáltal nem lehetnek mérgezők, veszélyesek a szervezetre.
  • Élettanilag minden anyag, amely nem a szervezeten belül keletkezik, vagy nem az alapanyagcsere-folyamatok része (például a különböző táplálékforrások), idegennek számít. Sőt, hétköznapi anyagoknak is egészségkárosító (mérgező) hatásuk van túlzott mennyiségben. Ráadásul számtalan közvetlen ellenpélda is létezik a fenti gondolatra, többek között a jól ismert gyilkos galóca halálos mérge vagy a tiszafa mérgező magja.
  • „A természetes anyagoknak nincsenek mellékhatásaik, hiszen természetesek.”

Az előző részben felsorolt gondolatok itt is igazak. De jelentős káros mellékhatással rendelkezik például a felfázáskor olyan közkedvelten alkalmazott medveszőlőlevél-tea is, amelyet nem szabad 5 napnál tovább fogyasztani a májkárosodás kialakulásának magas veszélye miatt! Fontos tehát megjegyezni, hogy az idegen anyagok nem eredetükből kifolyólag lehetnek „veszélyesek”, hanem a szervezetben kiváltott nem kívánt hatásaik miatt.

Forrás: pixabay.com/ Jars Gaeb

Gyógynövénykészítmények Magyarországon

A gyógynövények jelenleg számos termékkategóriában megtalálhatók Magyarországon (növényi eredetű gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek, kozmetikumok). A gyógynövénykészítmények az alábbi termékkategóriákba tartozhatnak:

  • vényköteles gyógyszer: vényköteles lehet a tiszta növényi hatóanyagból vagy izolált/dúsított növényi kivonatból készült készítmény, amelynek gyógyító hatása egyértelműen bizonyított;
  • vény nélküli gyógyszer: vény nélküli, de szintén a gyógyszer kategóriába tartozhat az előbbieken felül a növényi drog (pl. szárított növényi por), amelynek gyógyító hatása szintén bizonyított;
  • hagyományos növényi gyógyszer: ebbe a kategóriába olyan növényi készítmények tartoznak, amelyek felhasználása hagyományos alapokon nyugszik – legalább 30 éve használatban van az adott javallatra az Európai Unióban;
  • étrend-kiegészítők és speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek: csak bejelentési kötelezettséggel bíró termékek; sem hatékonysági, sem biztonságossági vizsgálattal nem kell rendelkezniük a forgalomba hozatalhoz;
  • kozmetikumok;
  • orvostechnikai eszközök.

Tehát megfelelő minőséggel és az elvárt hatással rendelkező gyógynövénykészítményt csak akkor kap, ha gyógyszernek minősített (vényköteles, vény nélküli, hagyományos növényi) készítményt vásárol! A vásárlást megelőzően érdemes egészségügyi szakemberrel (kezelőorvos vagy gyógyszerész) megvitatni, mely készítményeket érdemes alkalmazni az egészségmegőrzés vagy az aktuális tünetek enyhítése érdekében. Ez azért is fontos, mert az alkalmazható gyógynövények körét a rendszeresen szedett gyógyszerek befolyásolhatják!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!