Cserepes ajkak, szájzuggyulladás

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Az ajakgyulladás cserepes ajkak képében, vagy szájzuggyulladásként megjelenő kórkép. A betegség többféle okból és formában is megjelenhet, ezek között van ártalmatlan, de komolyabb odafigyelést igénylő változat is. Ha hosszú időn át nem gyógyuló elváltozás jelenik meg az ajkakon, orvosi konzultáció szükséges!

Cserepes ajkak

Az ajakgyulladásnak ez a fajtája az ajkak kipirosodását, majd kicserepesedését, hámlását okozza, amit esetenként hosszirányú berepedések kísérnek. Hatására az ajak megduzzad. A tünetek inkább az alsó, időnként azonban mindkét ajkon megjelennek. A hámlás ciklikusan jelentkezik, és nem mindig érinti az egész bőrfelületet, ezért szinte minden pillanatban tapasztalható valahol. A látható tünetek mellé viszkető vagy feszülő érzés, fájdalom is társulhat.

Forrás: pixabay.com/ Adina Voicu

A cserepes ajkak hátterében álló okok

A gyakran krónikus formában jelentkező betegség legtöbbször fiatal nőket, lányokat érint. A tüneteket ajakharapdálás, az ajkak nyalogatása hozza elő, ami jellemzően stresszhelyzetben erősödik fel. Gyakori a kényszerbetegségekben szenvedőknél is. A tünetek nagyon hideg vagy meleg időjárásban, illetve lázas betegség hatására romlanak. A betegség súlyosabb formái miatt az evés és a beszéd nehezített lehet. Az ajkak bizonyos esetekben baktérium vagy gomba által felülfertőződhetnek.

A cserepes ajkak kezelése

A felülfertőződést ki kell zárni, vagy ha már kialakult, akkor kezelni kell. Maga a betegség nehezen kezelhető, a helyileg alkalmazott gyógyszerekre nem jól reagál. A kiváltó okok (stresszkezelés, kényszerbetegség stb.) kezelése segíthet a helyzeten. Az ajkak kicserepesedését okozhatja a nem megfelelő mennyiségű – túl kevés – folyadékbevitel és a kiszáradás, valamint vitaminhiány is. Megelőzését segítheti a megfelelő folyadékbevitel és a vitamindús, kiegyensúlyozott étrend, illetve vitaminkészítmények fogyasztása is.

Szájzuggyulladás

A pállott szájnak vagy zabolának is nevezett gyulladás a szájzugban jelenik meg. A száj sarka és környéke fájdalmas, piros, majd szürkésfehér színű lesz, a gyulladt részen megvastagszik a bőr, megjelenhetnek hólyagok is. Az elváltozás viszketéssel is járhat. Gyakran az ajkak más területén is száraz, kellemetlen érzés jelenik meg, időnként rossz szájízzel kísérve. A tünetek hónapokig vagy akár évekig is fennállhatnak.

Forrás: pexels.com/ Freestocks.org

A szájzuggyulladás kiváltó okai

A száj sarkában összegyűlő nyál jó táptalajt képez a fertőzések számára. Gyerekeknél és fiataloknál bakteriális, felnőtteknél inkább gombás fertőzés okozza ezt a betegséget. Szintén lehet az okok között vashiányos vérszegénység, cukorbetegség és B2-vitamin-hiány. Gyakrabban fordul elő ez az elváltozás azoknál, akik fogszabályozót viselnek, vagy fokozott nyálfolyással küzdenek. Időseknél a fogak elvesztése is kiválthatja az állapotot. A gombás fertőzés nemritkán bakteriálisan is felülfertőződik.

A szájzuggyulladás kezelése

A kezelés célja a fertőzés megszüntetése baktérium- vagy gombaellenes szerrel, illetve a nyáltermelés csökkentése.

(…)

A teljes tartalom az egeszsegvonal.gov.hu oldalon olvasható.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!