Október 22. a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapja

2022. 10. 22.
Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A dadogás a beszéd folytonosságát akadályozó zavar. Az érintett személy tudja, hogy mit szeretne mondani, gondolati síkon ez akadálytalan, ám a kifejezés, annak kivitelezése már akadályokba ütközik.A dadogásnak semmi köze az értelmi képességekhez, intelligenciához, amelyek függetlenek a beszédzavar meglététől.

A beszéd folytonosságának megakadása történhet a beszéd ritmusának szabálytalanná válása által, illetve a kiejtett szavak, hangok jellegzetes ismétlésével, az alábbi típusokba soroltan:

klónusos dadogás: a hangok tikkelő, illetve szótagok görcsös ismétlése a szó elején,

tónusos dadogás: blokkolt beszédindítás,

tonoklónusos dadogás: kevert forma, mindkét zavartípus megléte.

Forrás: pexels.com/Angela Roma

Természetesen a fenti kategóriák nem fedik le a dadogás megnyilvánulásának valamennyi változatát, hiszen például a beszédblokk nemcsak a szó elején jelentkezhet, hanem a szavak kiejtése közben is. Előfordulhat a szóban szereplő – a szó elején, közepén vagy akár a végén – valamelyik magánhangzó elnyújtott kiejtése, teljes szavak ismételgetése, rövid hangok túl gyakori ismétlése, amely során az érintett személy csak nehezen képes mondandójában továbbhaladni.

Forrás: pexels.com/ Andrea Piacquadio

A dadogás egyéb tünete lehet még a kapkodó légzés, a jellegzetes fej-, felsőtest-, illetve végtagmozdulatok, testtartás. Ezek az érintett zavarára, esetleges szégyenérzetére, illetve az érthető kifejezésre irányuló igyekezetére utalnak. A dadogás okára, okaira az orvostudomány éppúgy igyekszik magyarázatot találni, mint a pszichológia, a logopédia, illetve a különféle viselkedésterápiával foglalkozó, azokat alkalmazó szakemberek. Egységes álláspont még nincs. Annyi mindenesetre kijelenthető, hogy a dadogás a beszédet irányító agyi folyamatokban jelentkező működési zavar.

Forrás: pixabay.com

Beszédterapeuta, logopédus segítségével a kisgyermekkorban jelentkező dadogás sok esetben sikerrel megszüntethető – éppen ezért tanácsos már az első jelek alkalmával szakember segítségét kérni. Annál is inkább, mert a kamasz- vagy felnőttkorú érintettnél a dadogás csak a legritkább esetben gyógyítható, ebben a korban a terápia jobbára a dadogás mindennapi életre gyakorolt hatását hivatott csökkenteni. A dadogástól szenvedő emberrel szemben fontos a tapintat és a türelem. Sürgetni mondandója befejezésére nemcsak durvaság és neveletlenség, hanem felesleges is. Beszédzavaráról nem tehet, azt akaratlagosan befolyásolni nem képes.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!