Mit tegyünk áramütés esetén?

2022. 10. 23.
Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Áramütés során az érintett egy áramforrással kerül közvetlen érintkezésbe, melynek következtében áram halad végig a testén, égési sérülést okozva legtöbbször az áram be és kimeneti pontján. Az áramütést komolyan kell venni, ugyanis az ijedtségen, fájdalmon, égéseken kívül eszméletvesztést és szívleállást is előidézhet, mert a testbe jutó áram megzavarhatja a szívizom vagy az agy működését.

A tünetek nagy mértékben függenek az áram erősségétől, az áramütés idejének hosszától és az érintett személy általános egészségügyi állapotától.

A legjellegzetesebb jelek: nehézlégzés vagy légzésleállás, gyenge, könnyen elnyomható pulzus vagy nincs pulzus, égési nyomok, eszméletvesztés, szívritmuszavar megjelenése.

Forrás: pexels.com/Gunshe Ramchandani

Az áramütés életveszélyes lehet, így kellő odafigyelést igényel. Ha az érintett az áramütést követően:

eszméletét veszti, felgyorsul vagy lelassul a légvétele, szívverése felgyorsul, lelassul vagy ritmustalanná válik, azonnal hívjon mentőt.

Külsérelmi nyomok hiányában is fennáll a veszélye, hogy az áram komoly belső sérülést okozott, például a szívben, ezért az áramütést szenvedett személyt minden esetben orvoshoz kell vinn. Amennyiben a környezetében valakit áramütés ér, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt! Áramütést szenvedett személy ellátásakor a segítségkérés mellett fontos, hogy a segítő személy megfelelően körültekintő legyen, ne sodorja magát veszélybe, így az alábbiakat érdemes betartani:

Segítségnyújtás előtt meg kell győződni arról, hogy az érintett már nincs közvetlen kapcsolatban áramforrással, ugyanis ellenkező esetben a segítőt is áramütés érheti. Le kell kapcsolni az áram főkapcsolóját és minden elektromos készüléket, ki kell húzni minden kábelt az áramforrásból, mielőtt a segítő személy a sérülthöz ér. Amennyiben ez nem lehetséges, olyan tárgy használatával, mely nem vezeti az áramot (pl. fa bot) meg kell szüntetni a kapcsolatot az áramütött és az áramforrás között. Különösen figyelni kell akkor, ha az áramütött vizes közegben van, mert a víz is vezeti az áramot (pl. uszoda, medence, fürdőszoba stb.).

Forrás: pexels.com/Ketut Subiyanto

Amennyiben a segítő személy meggyőződött környezetének biztonságáról, ellenőrizze, hogy a sérült eszméleténél van-e (szólítsa meg), illetve figyelje a légzését (a légvételt 10 másodpercig hallgatni; figyelni/érzékelni a légvételt, a levegőt kifújását és figyelni a mellkas kitérését).

Kielégítő légzés hiányában meg kell kezdeni az alapszintű elsősegélynyújtást, ami 30 mellkaskompresszióból és ezt követően 2 befúvásból áll. Ezt addig szükséges ismételni, míg meg nem érkezik a szakszerű segítség, vagy ameddig a sérült magához nem tér.

Amennyiben a segítő személy égési sérülést észlel, ugyanúgy kell ellátni a sebet, mint bármely másik égési sérülést. Az érintett területet folyó víz alá kell tartani minimum 20 percig, majd steril gézzel vagy fáslival be kell fedni.

A következő esetek áramütés fokozott kockázatával járhatnak:

elektromos kábeleknek kitett helyek, ahol könnyen elérhető elektromos kábel, elektromos készülék vízzel való érintkezése (pl. hajszárító használata fürdőkád közelében), elektromos kábel sérülése, átvágása esetén, ha abban épp áram megy (pl. fűnyíró); régi elektromos huzalok, hibás elektronikai eszközök alkalmazása, ritkább esetben villámcsapás esetén.

Forrás: pexels.com/Mikhail Nilov

Sürgősségi ellátás esetén az orvos elsődlegesen azt zárja ki, hogy az áramütés okozott-e a szívben életveszélyes károsodást, valamint fájdalomcsillapító kezelést alkalmaz. Amennyiben szív eredetű probléma nem igazolódik, az érintett otthonába távozhat. Ha a szívet érte bántalom és a szívritmuszavar igazolódik, úgy további kórházi kivizsgálásra és kezelésre van szükség. Az áramütés megelőzése érdekében érdemes meggyőződni az elektromos vezetékek állapotáról, biztonságosságáról, ajánlott a korszerű biztosítékok alkalmazása és az érintésvédelem. Soha nem szabad használni tudvalevően hibás elektronikai eszközt! Tilos elektronikai eszközöket víz közelében használni!

Hosszú távú szövődmény gyors, szakszerű ellátás mellett általában nem fordul elő. A szívet érintő szövődmények ritkák. Ritkább esetekben az áramütés érintheti az agyat is, melynek következtében kialakulhat roham, szorongás, depresszió és személyiségváltozás is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!