Mit használjunk mosószer helyett?

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete
Ha nem szeretnéd felesleges vegyi anyagokkal terhelni magadat és a környezetedet, akkor mielőbb érdemes enyhébb, a környezetet jobban kímélő mosószerre váltanod. De milyenre?

Erre többféle válasz is létezik, hiszen mások az igényeink. Van, aki az ekcémája miatt váltana, más családokba kisbaba érkezik, megint máshol a szennyvízkezelés miatt fontos a környzetbarát összetétel.

1. Ugyanaz a forma, csak jobb összetétel

A legkönnyebben megvalósítható váltás egy olyan mosószer, amit teljesen ugyanúgy tudsz használni, mint egy hagyományost, csak az összetétele jobb.

A választásban segít, ha ökocímkét keresel egy-egy terméken. Jól nézd meg a címkét és ne dőlj be a zöldre festett mondatoknak, keresd a valóban hiteles ökocímkéket: az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést.

Tesztjeinkból egyértelműen kiderült, hogy az ökocímkés termékek hatékonyságban simán felveszik a versenyt a többivel.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek

  1. kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké,
  2. a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik,
  3. a minősítést, védjegyezést nem maga a gyártó, sem egy általa megbízott profitorientált cég végzi.

Ha tutira mennél, keresd a biztonsági adatlapját a kiszemelt mosószernek. Kerüld a nagyon színes változatokat és érzékeny bőr esetén mindenképpen illatmentest válassz.

pexels.com/RODNAE Productions

Ha a hulladékcsökkentésedre is szeretnél figyelni, lehetőleg válassz utántölthető kiszerelést, ennek a flakonját később elég visszavinned megtöltetni a boltba és nem kell újra és újra megvenned.

Ha szeretsz kísérletezni, szintén egyszerűen megy a váltás a mosótojásra (pl. EcoEgg) vagy az innovatív, még a mosókapszulánál is jobban adagolható mosólapkára. Ezekkel szintén kevesebb hulladékot termelsz (papír csomagolásuk újrahasznosítható) és gazdaságosan használhatóak. Egy doboz mosólapka akár 35, míg a mosótojás alapcsomag akár 70 mosásra is elég.

pexels.com/cottonbro

2. Ha szívesen készíted magadnak

Ha van kedved kísérletezni és szeretsz kutyulni, akkor neked találták ki a néhány összetevős házi mosószer recepteket! Rövid idő alatt készíthetsz szilárd vagy folyékony mosószert is. Ennek a legnagyobb előnye, hogy biztosan tudod mi van benne, kevés összetevőből megvalósítható és kifejezetten pénztárcabarát is. A legegyszerűbb mosógélhez csak mosószappanra van szükség, ezt még turbózhatod mosószódával, szódabikarbónával vagy illóolajokkal.

pexels.com/Sarah Chai

3. Nagyanyáink takarékos praktikái

Az egyszerű-de-nagyszerű alap kedvenceink kicsit nagyobb odafigyelést igényelnek, de tökéletesen működnek. Nincs új a nap alatt, ezek azok a megoldások, amiket generációk óta használunk. A mosószóda, a szódabikarbóna, a mosódió (vagy ennek közelebbi megfelelője, a vadgesztenye) és a mosószappan szintén tiszta és friss ruhákat biztosítanak Neked. A mosószóda magában inkább fehér ruhákhoz ideális, a mosódió pedig a kevésbé szennyezett színes ruhákhoz használható. Ezek kombinálásával és a megfelelő előkezelés után minden ruhád tisztává varázsolható. A takarítás-tisztítás alapanyagairól a TVE Öko-takarítás kisokos sorozatában olvashatsz részletesen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!