A vakbélgyulladás jelei. Mikor forduljon orvoshoz?

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A hasi fájdalomnak számos oka lehet. A panaszok hátterében gyakran komolynak nem nevezhető indokok állhatnak, például szélgörcs, emésztési zavarok vagy akár egy meghúzott izom is. A hasi fájdalmat ennek ellenére nem szabad félvállról venni, egyes hasi fájdalmak ugyanis sürgős orvosi ellátást igényelhetnek. Noha nem egyszerű, mégis fontos minél előbb eldönteni a tünetek alapján, hogy orvosi vészhelyzetről van-e szó.

Általában a hasi fájdalom helye, „mozgása” (hol itt fáj, hol ott fáj) és időbeni lefolyása fontos támpontot adhat ahhoz, hogy vakbélgyulladás áll-e a háttérben. A fájdalom helye függhet a beteg életkorától és a féregnyúlvány elhelyezkedésétől is – várandós nők például a gyulladt vakbél tüneteit egészen máshol érezhetik, a méh, a magzat ugyanis a hasüregben feljebb „tolja” ezt a szervet is. Az is előfordulhat, hogy valakinek nem a has jobb alsó részén jelentkezik a fájdalom, hanem például hátrafelé, a vese irányába mutat. Az anatómiai variációk miatt tehát nincs olyan tünet, amely egyértelmű jele lenne a vakbélgyulladásnak.

Forrás: pexels.com/Sora Shimazaki

A vakbélgyulladásra utaló fájdalom jellemzően:

a köldök, illetve a gyomorszáj tájékán jelentkezik, kezdetben nem állandó jelleggel;

gyorsan súlyosbodik, a fájdalom néhány óra leforgása alatt a has jobb alsó részére vándorol;

a fájdalom folyamatossá és erőssé válik, a fájó terület nyomásra érzékeny;

a köhögés vagy a járás súlyosbíthatja a fájdalmat, amely az egész hasüregre kiterjedhet.

Forrás: pexels.com/ Janko Ferlic

A még nem állandósult fájdalom mellett hányinger, hányás és/vagy étvágytalanság jelentkezhet. Ugyancsak a kezdeti fázisban a vakbélgyulladásos beteg láztalan, később általában 38 °C-ig emelkedhet a testhőmérséklete.

Mikor forduljon orvoshoz?

A vakbélgyulladás időben történő felismerése életmentő lehet. Ha a fentiek alapján felmerül a vakbélgyulladás gyanúja, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

Forrás: pexels.com/Jonathan Borba

Amennyiben a fájdalom egy időre enyhül, majd súlyosbodik, és a has feszessé, keménnyé válik, az a vakbél perforációjára és hashártyagyulladásra (peritonitis) utalhat, ahogy a hidegrázás és a 38 °C feletti láz is. Ezek életveszélyes szövődmények, ezért ilyen esetben is haladéktalanul hívja a 112-t, és kérjen mentőt!​

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!