Krónikus betegen is muszáj dolgozni

2022. 09. 16.
Forrás: hrdoktor.blog.hu
Egy-egy alkalmi betegség is gondot okoz a munkahelyen, és ez természetesen fokozottan érvényes arra, ha valakinek hosszabb távon kell valamilyen krónikus betegséggel, tartós egészségromlással, sérüléssel együtt élni.

Bizonyos betegségek (például anyagcsere-betegségek, keringési zavarok, ízületi gondok stb.) illetve érzékszervi sérülések (látás-, halláskárosodás) megléte hosszabb távon is befolyásolja a munkavégzést. A munkaképesség megváltozásának mértékét orvosi felülvizsgálat határozza meg. Az Európai Unióban az aktív korúak mintegy negyedét érinti ez a probléma: a munkavállalók 23,5 százaléka krónikus beteg.

Forrás: pexels.com/ Tima Miroshnichenko

Ekkora tömeg a munkaerőpiacnak is fontos tényezője. A munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt az lenne az ideális, ha minden érintett megtalálná a képességeinek, képzettségének, tapasztalatainak leginkább megfelelő munkát. Ebben bőven van hová fejlődni, hiszen egy 2019-es felmérés szerint például hazánkban közel hétszázezer fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű ember volt, akik közül csak 141 ezer volt állandóan foglalkoztatva. Az érzékszervi sérülteknél még rosszabb ez az arány: például a hazai nyolcvanezer nyilvántartott vak és látássérült közül csak minden tízediknek van állandó munkája.

Forrás: pexels.com/ Thirdman

Krónikus betegségek

Jellemzően ezek a betegségek lassan alakulnak ki és hosszú ideig tartanak, vagyis tartósan, nem egyszer élethosszig együtt kell élni velük. A krónikus betegségek igen sokfélék lehetnek, sokféle tünettel járhatnak együtt, és ezek nem egyformán változtatják meg az érintett munkaképességét. Szerencsés esetben, ha sikerül megtalálni a megfelelő munkakört a munkavállaló számára, akkor egyáltalán nem befolyásolja a munkavégzését, nem igényel az állapota miatt különleges bánásmódot, legfeljebb annyiban, hogy az átlagosnál többször van szüksége orvosi kontrollra, amelyekre esetenként munkaidőben kell sort keríteni. Saját magának viszont pontosan kell tudnia, hogy a betegségének milyen a természete, melyek azok az orvosi javallatok, életmódi ajánlások, amelyeket a saját érdekében be kell tartani, munkavégzés közben is.

Forrás: pexels.com/Sandy Torchon

Kit, milyen munkakörbe?

A krónikus betegeknek – állapotuktól függően – egyes szakmák, területek nem ajánlhatók, vagy azért, mert a betegség csökkentette a munkaképességüket és akadályozza őket a feladataik maradéktalan ellátásában, vagy pedig azért, mert az adott munkakör betöltése, annak körülményei ronthatják az állapotukat. Ez utóbbira kell figyelnie például a mintegy egymillió magyar diabeteszesnek, hiszen a váltott műszak vagy az éjszakázás, az azzal együtt járó rendszertelen alvás és étkezés súlyosbíthatja a panaszaikat, nehezíti a megfelelő cukorszint beállítását. Akiknél hirtelen vércukoresésre is számítani kell, veszélyt jelenthet a gépjárművezetés vagy a magasban, esetleg nehéz gépekkel végzett munka. A szív- és érrendszeri betegségekben, például szívelégtelenségben, magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlhatók azok a munkakörök, amelyekben nagy stressznek vannak kitéve. Bizonyos esetekben a munkáltató bővítheti a foglalkoztathatók körét a feltételek javításával, például a munkahely akadálymentesítésével a mozgássérült dolgozók számára, vagy technikai fejlesztéssel, például látássérülteknek segítő számítógépek, programok üzemeltetésével.

Forrás: pexels.com/Rodolfo Quirós

A krónikus betegek adókedvezménye

Néhány év óta bizonyos krónikus betegségekben szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adóalapkedvezményben részesülnek. A kedvezmény havonta a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve (2022-ben 200 000 Ft egyharmada, 66 700 Ft), vagyis az adó havonta mintegy tízezer forinttal lesz kevesebb. Ez igénybe vehető úgy, hogy a munkáltató havonta vegye figyelembe a bérelszámolásnál, illetve az éves adóbevallás után adóvisszatérítésként egyösszegben is igényelhető.

Forrás: pexels.com/Maitree Rimthong

Ezt azok igényelhetik, akik rokkantsági vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, vagy szakorvos által igazoltan a 335/2009. kormányrendeletben meghatározott, 18 krónikus betegségcsoportba tartozó, mintegy 700 krónikus betegség valamelyikében szenvednek.

A listán 18 betegségtípus szerepel. Ezek a következők:

Hallási fogyatékosságok,

Mentális és viselkedészavarok

Látási fogyatékosságok

Mozgásszervi fogyatékosságok

Pervazív fejlődési zavarok

Schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok

Daganatos betegségek bizonyos fajtái

Mesterséges testnyílással rendelkező személy betegségei

Súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek

Emésztőrendszeri betegségek

Ritka betegségek

Az endokrin anyagcsere betegségei

Veleszületett enzimopátiák

Hemodialízis, vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedő betegek

Krónikus légzési elégtelenség

Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedők a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban

Egyéb fejlődési rendellenességgel születettek

A női nemi szervek nem gyulladásos betegségei.

Akik a felsorolt betegségek, egészségügyi problémák valamelyikével élnek együtt az adóigazolásról, részletesebb tájékoztatást gondozó szakorvosuktól kaphatnak.

A cikk a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosának közreműködésével készült el.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!