Gyógyítás a természet energiáival, avagy mire jó a fizioterápia?

Forrás: Budai Mozgásszervi Magánrendelő
A fizioterápia az orvosi terápia legősibb ága, a görög “füzosz” szóból ered, melynek jelentése természet. A fizioterápia természeti (fizikai, kémiai) energiákkal való gyógyítást jelent. A csak tisztán fizikai energiát felhasználó kezeléseket fizikoterápia néven foglaljuk össze.

A fizioterápia területei

  • Elektroterápia: elektromos áramot használnak a kezelésekhez. Ide tartoznak a kis-, közép-, és nagyfrekvenciás kezelések, magnetoterápia.
  • Fototerápia: a fényenergia terápiás hatásait használják ki ( lézerterápia, Biopton kezelés, Helioterápia=a Napsugárzás jótékony hatásait használja fel)
  • Termoterápia és Hidroterápia: fürdőkezelések, hideg és melegvizes borogatások, pakolások. szauna, valamint az egész testre kiható hőlégkamra és gőzkamra. Tovább súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs és a víz alatti torna. A 0 °C alatti kezeléseket kryoterápiának nevezzük.

stock.adobe.com

  • Mechanoterápia: Ebbe a csoportba sorolhatóak az aktív és passzív mozgások, így a torna, masszázs, az eltérő extenziós kezelések és az ultrahang kezelés is, a vízalatti vízsugár masszázs, Uh kezelés és lökéshullámterápia.
  • Klímaterápia: A klímaterápia valamely földrajzi terület éghajlatát használja fel a gyógyításban. A klímaterápia speciális formája a barlangterápia (speleoterápia). Ilyenkor hideg vagy meleg barlangok klímahatását alkalmazzák a kezeléseknél.
  • Balneotherápia: Ide tartoznak a gyógyvízzel, vagy mesterséges, kémiai anyagokkal készített fürdőkezelések, ivókúrák és iszappakolások.
  • Inhalációs kezelések: Az aeroion és aeroszol terápia, ahol a szervezetbe a légutakon keresztül jutnak be a kezelésnél használatos anyagok. Az aeroion kezelésnél ezek a negatív ionok, melyek jótékony hatást fejtenek ki a szervezetünkre. Az aeroszol terápiánál pedig gyógyvizet vagy porlasztott gyógyszeroldatot juttatnak a légutakba.
  • Dietetika

A fizioterápia továbbá magába foglalja a gyógytornát és fizikoterápiás kezeléseket is. A fizikoterápia csak fizikai energiákat használ a gyógyításban. Idetartoznak az elektro – hidro és termoterápiás kezelések.A gyógytorna a fizioterápia egyik legszélesebb területe, ami a mozgást használja eszközként a kitűzött cél elérése érdekében. A fizikoterápia célja a különböző betegségek tüneteinek enyhítése, illetve az okok megszüntetése. Fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, légúti megbetegedések tüneteinek enyhítése pl: fototerápia vagy termoterápia segítségével. Reumatológiai, ortopédiai és traumatológiai utókezelés során is alkalmazható.

stock.adobe.com

World Confederation for Physical Therapy (WCPT) meghatározása szerint: „A fizioterápia olyan egészségügyi szolgáltatás, ahol a fő cél a tágan értelmezett mozgásos funkcionális képességek szinten tartása, illetve helyreállítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, gyógyítása és a rehabilitáció. A fizioterápia végső célja az egyén egész életén át tartó mozgásképességének lehetőség szerinti fejlesztése, a sérült mozgásfunkció megőrzése, javítása, illetve helyreállítása a fizioterápia eszközrendszerén keresztül.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!