A frissítő menta

A menta kapcsán elsőként az üde leheletet biztosító fogápolási készítmények jutnak eszünkbe, hiszen frissítő hatása miatt gyakran alkalmazzák. Erőteljes és jellegzetes illata könnyen felismerhetővé teszi, ugyanakkor erős ízét nem mindenki kedveli, sőt akár allergiát is kiválthat.

Többféle fajtáját is felhasználják, leggyakrabban a fodormentával és a borsmentával találkozhatunk –utóbbit gyógy- és fűszernövényként is számontartják. Tea is készíthető belőle, amely elsősorban emésztési panaszok, pl. felfúvódás vagy epeproblémák esetén tehet jó szolgálatot, de menstruációs görcsöknél görcsoldó hatását is érdemes kihasználni.

Íze kezdetben csíp, majd hűsít, érösszehúzó hatású, így fogászati beavatkozások után javasolják a használatát.  Hűsítő hatása miatt a csípésekre használt krémeknél is alkalmazzák, de teája akár egy migrénes fejfájást is csillapíthat, felsőlégúti megbetegedéseknél pedig enyhíti a nyálkahártya irritációját.

Ízesítőanyagként számos recepthez felhasználható, elsősorban a szárnyasokkal harmonizál, de önteteket, salátákat is kiegészíthet. Nyári italok esetében kifejezetten gyakran felhasználják frissítő hatása miatt, otthon akár a limonádét is ízesíthetjük mentával.

pexels.com/Maximiliano Carrizo

Mentás csirkeleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  •  1 dl olaj
  •  2-3 sárgarépa
  •  25 dkg zellergumó
  •  petrezselyemgyökér
  •  1 dl tejszín
  •  0,5 dl citromlé
  •  apróra vágott mentalevél
  • só és bors

Elkészítés:

pexels.com/cottonbro A csirkemellet kockára vágjuk, majd egy kevés olajon addig sütjük, amíg fehéredni kezd. Ekkor vízzel öntjük fel, majd ízlés szerinti mennyiségben sóval és borssal ízesítjük és forraljuk.

Vékony karikára szeljük a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, a zellert pedig kockára vágjuk és hozzáadjuk a csirkéhez, majd kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.

A tejszínt összekeverjük a citromlével és a mentával. Miután a levest tányérokba tálaltuk, hozzáadjuk a citromlével összekevert tejszínt. Tálaláskor akár egész mentalevelekkel is díszíthetjük a tányérokat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!