Többféle fajtáját is felhasználják, leggyakrabban a fodormentával és a borsmentával találkozhatunk –utóbbit gyógy- és fűszernövényként is számontartják. Tea is készíthető belőle, amely elsősorban emésztési panaszok, pl. felfúvódás vagy epeproblémák esetén tehet jó szolgálatot, de menstruációs görcsöknél görcsoldó hatását is érdemes kihasználni.
Íze kezdetben csíp, majd hűsít, érösszehúzó hatású, így fogászati beavatkozások után javasolják a használatát. Hűsítő hatása miatt a csípésekre használt krémeknél is alkalmazzák, de teája akár egy migrénes fejfájást is csillapíthat, felsőlégúti megbetegedéseknél pedig enyhíti a nyálkahártya irritációját.
Ízesítőanyagként számos recepthez felhasználható, elsősorban a szárnyasokkal harmonizál, de önteteket, salátákat is kiegészíthet. Nyári italok esetében kifejezetten gyakran felhasználják frissítő hatása miatt, otthon akár a limonádét is ízesíthetjük mentával.
Mentás csirkeleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csirkemellet kockára vágjuk, majd egy kevés olajon addig sütjük, amíg fehéredni kezd. Ekkor vízzel öntjük fel, majd ízlés szerinti mennyiségben sóval és borssal ízesítjük és forraljuk.
Vékony karikára szeljük a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, a zellert pedig kockára vágjuk és hozzáadjuk a csirkéhez, majd kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
A tejszínt összekeverjük a citromlével és a mentával. Miután a levest tányérokba tálaltuk, hozzáadjuk a citromlével összekevert tejszínt. Tálaláskor akár egész mentalevelekkel is díszíthetjük a tányérokat.