Kipróbálnád? - Függőségekről pszichológusszemmel

A nyári szünet kezdetén minden kamasz úgy érzi, végre kiszabadult, így hát leginkább partyzni, barátokkal lógni és délutánig aludni szeretne. Most még fontosabbá válnak az olyan témák, mint a családi együttélés szabályai, illetve hogyan lehet betartani és betartatni azokat.

A kamasz évek a függetlenné válás időszakát jelentik, melyben a serdülő a folyamatos határpróbálgatások által szeretne minél önállóbbá válni. Sok kamasz viselkedése éppen ezen a nyáron vesz hirtelen 180 fokos fordulatot: az addig visszahúzódó, szociális helyzetekben szorongó most kinyílik, éjszaka jár haza, cigizik, stb.

Kamaszunk nem gonoszkodni, vagy bosszantani akar – bár néha kifejezetten nehéz mögé látni az aktuális konfliktusoknak, – hanem épp életkori feladatát végzi.

Nagy dilemma, hogy a teljes tiltás, vagy a teljes szabadság a leginkább célravezető. Tapasztalatok szerint egyik sem hatékony, sokkal inkább a bizalmi légkör a meghatározó,illetve hogy mennyire képes a család az együttműködésre.

pexels.com/KoolShooters

Hogyan tudjuk kialakítani a gyakorlatban a bizalmi kapcsolódást, együttműködést?

Elsődleges fontosságú a kapcsolat minősége. A kamaszok legtöbbször megközelíthetetlenek: kiutasítanak a szobájukból, ha érdeklődünk érzéseikről, gondolataikról. Szülőként sokat kell próbálkozni, elviselni, ha kezdetben gyakoribbak lesznek a visszautasítások, ez idővel változhat, így ki tud alakulni az oldott hangulat.

Az közös beszélgetések lehetőséget teremtenek arra, hogy kompromisszum alakuljon ki a lázadó és szülei közt: mikor kell hazaérni, hova lehet elmenni szórakozni, szabad-e alkoholt inni, stb.

Második lényeges szempont, hogy ne minősítsük a barátokat, programokat, döntéseket, esetleges ballépéseket. Természetesen szülőként kell véleményt formálni de úgy, hogyez ne ássa alá a másikét. Ha a kamasz úgy érzi, szülője kritizálja, csak nő a szakadék, ami táptalaja a titkolózásnak, túlkapásoknak.Ezzel szemben segít hidat építeni, ha a szülő képes saját kamaszkori élményeiről mesélni.

unsplash.com/Zdeněk Macháček

Ha a bizalmi, együttműködésen alapuló kapcsolat már kamaszkor előtt kialakul, gyermekünk problémás helyzetekben bizalommal tud hozzánk fordulni, mert tudja, hibái kapcsán nem kritikát, hanem valódi segítséget kap. Az első alkoholfogyasztásra, a drogok használatának veszélyeire, az első szexuális élmény körülményeire is így tudjuk gyermekünket felkészíteni.

Összességében tehát minden kamaszokat érintő témában – legyen szó alkohol- vagy drogfogyasztásról, szexualitásról – fontos, hogy nagyon sokat beszélgessünk. Az ún. ártalomcsökkentés akkor tud megvalósulni, ha el tudjuk mondani gyermekünknek pl. a szerhasználat veszélyeit, ugyanakkor lehetősége van kérdezni, hibázni. Megnyugtatóbb, ha tudunk a gyermekünket foglalkoztató helyzetekről, mint ha tiltjuk őt, és titkolózik, esetleg a szégyen miatt kerül veszélybe. Gondoljuk végig, mi milyen mintát mutatunk gyermekünknek, beszéljünk vele nyíltan erről is.

pexels.com/Anastasiya Gepp

Egy kamasz szülőjeként nem barátnak kell lennünk, hanem egy elfogadó és keretet, biztonságot adó felnőttnek, akihez érzelmileg megterhelő helyzetekben bátran fordulhat. Ha jól ismerem a gyermekemet, tisztában vagyok saját szorongásaimmal, könnyebb lesz az életkorához illő, megfelelő keretrendszert kialakítani.

Amennyiben alkohol- vagy szerabúzus következtében váratlan, megterhelő élményeket szerez egy fiatal, fontos pszichológus szakemberhez fordulni.

Néhány fontos elérhetőség, ha gyermekünk bajba kerülne:

Kék-vonal

Hazakísérő telefon

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!