Balkezesek ünnepe

2022. 08. 25.
Augusztus 13-án volt a Balkezesek Nemzetközi Világnapja. Először 1976-ban tartották az ünnepet, amikor én írni kezdtem az iskolában. Jobb kézzel rajzolt gyöngybetűimre csillagos ötöst adott a tanító néni.

Mellettem ült Tóni, aki viszont balkezes volt. Nekem sokáig fel sem tűnt, hogy melyik kezével mit csinál, csak az volt a furcsa, hogy a tanító néni folyton rá akarta venni, hogy vegye át a másik kezébe a ceruzát. Kedvesen, türelmesen nógatta Tónit, és ő át is vette szófogadón, vagy két percre. Aztán hopp, már kezet is cserélt a ceruza, és baljával ő is csodaszép betűket kanyarított.

unsplash.com/Kelly Sikkema

A nagymamám mesélte, hogy az ő idejében nem így volt, a tanárok kicsit sem voltak kedvesek, hanem nagyon mérgesek voltak az ilyen renitens és rendetlen viselkedés miatt. Sarokban térdepeltették, vonalzós körmössel büntették, aki elvétette a rendet. Írni márpedig jobb kézzel kellett, ez hozzátartozott az iskola házirendjéhez.

Később sok-sok orvosi kutatás kiderítette, hogy a balkezesség nem rendetlenség, nem is testi hiba, hanem egy teljesen normális állapot, ami attól van, hogy az agy jobb féltekéje fejlettebb, mint a bal, és nem fordítva. A jobb agyfélteke dominanciája teszi őket érzékenyebbé, kreatívabbá, és talán ügyetlenebb matematikussá, amit persze az évek alatt kinőnek, és behozzák az elmaradást.

A balkezeseket gyerekkorukban ügyetlenebbnek vélik, csakhogy ez nem az ő hibájuk, hanem annak a következménye, hogy a világ a jobbkezesek számára van megalkotva. A villanykörte jobbra csavarodó menete, a számítógép egere mind-mind a jobbkezeseket szolgálja. Egy
ausztrál tanulmány szerint, amit alsótagozatos gyerekek körében végeztek, a balkezeseknél több a tanulási nehézség, hiszen a két agyfélteke általánostól eltérő használata hátrányt jelenthet az iskolai rendszerben tanult olvasás, írás és számolás terén.

Szerencsére ezek a gyerekek később behozzák a lemaradást. Ha egy balkezest elfogadnak, és nem igyekeznek gyerekkorban átnevelni, akkor épp olyan kimagasló eredményekre képes, mint jobbkezes társai. Sőt sikert aratnak az egyszemélyes sportokban és a küzdősportokban, hiszen kézhasználatuk meglepi a jobbkezes ellenfelet.

unsplash.com/Mink Mingle

A balkezesség előfordulása az európai országokban kb. 13 százalék. Érdekes, hogy a keleti országokban ez az arány lecsökken 3-5 százalékra. Ennek oka feltételezhetően az, hogy itt kulturális, vallási és higiénés szokások kapcsolódnak a kézhasználathoz. A korlátozott mennyiségű tiszta víz, a kézzel evés, mely még ma is gyakori Indiában például, megkívánja, hogy a piszkos dolgokat, amilyen a vécézés vagy a pénz átvétele, a bal kézzel intézzék, a tiszta és szent dolgokat pedig jobb kézzel érintsék meg.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!