Fókuszban a D-vitamin- Gyógyszerészi szemmel

A D-vitamin pótlásának módjáról és hiányának tüneteiről dr. Borsos Gizellát, a berettyóújfalui Szent Márton Patika szakgyógyszerészét kérdeztük.

   dr. Borsos GizellaAz év melyik szakában juthatunk a legtöbb D-vitaminhoz természetes forrásból? 

A D-vitamint napfényvitaminnak is nevezik, bár valójában nem is vitamin, hanem egy hormon, amelyet a szervezetünk is elő tud állítani bizonyos feltételek teljesülése mellett. Nem eszszenciális, mint pl. a C-vitamin vagy az omega-3 zsírsavak, amelyeket a táplálkozással szükséges bevinni a szervezetbe. Március­tól októberig a fény beeső szöge és a nap UV-B sugárzása miatt a D-vitamin képes szintetizálódni, és a bőrünket elérve elő-állítódik a szervezetben. A téli napsütés jóval gyengébb, ezt mi magunk is érezzük, ám arra nem gondolunk, hogy nyáron sem fel­tétlenül tartózkodunk a szabad levegőn: ha egész nap zárt térben dolgozunk, nincs mód arra, hogy D-vitamin termelődjön.

Milyen tünetek alapján ismerhető fel a D-vitamin-hiány?

Amikor kezdenek kiürülni a raktáraink, általános tüneteket észlelünk, mint például fáradékonyság, kimerültség, hangulatingadozás, csökkent immunitás, izomgyengeség stb. A mi éghajlatunkon októ­bertől márciusig mindenkinél szük­séges a D-vitamin pótlása. Ennek mértéke hat év feletti gyermekeknél 600-1000 NE, míg felnőtteknél 1500-2000 NE naponta. Bizonyos esetekben ennél több is bevihető a szervezetbe, de gyerekeknél legfel­jebb 2000 NE, felnőtteknél pedig legfeljebb 4000 NE a biztonsággal alkalmazható mennyiség.

Mit jelent a készítményeken is megtalálható NE jelölés?

Az NE a nemzetközi egység rövidítése, amely egy gyógyszerhatástani mértékegység. Elsősorban különböző vitaminok, hormonok, vérkészítmények és vakcinák esetében használják, pl. segít­ségével megállapítható, hogy az adott készítmény 1 cseppje hány mikrogramm D-vitamint tar­talmaz (1 NE D-vitamin=0,025 mikrogramm kolekalciferol/ D3-vitamin).

 

Megfelelő táplálkozással pótolható-e a vitamin?

Az átlagos magyarországi étrend 80 NE D-vitamint tartalmaz. Napi táplálékaink D-vitamin tartalma azonban túl alacsony ahhoz, hogy kielégítse a szükségleteinket.

Hogyan segíthetjük a D-vitamin felszívódását a szervezet­ben?

Rendbe kell tenni a bélrendszer mikrobionját, és a D-vitamin mellett széles spektrumú magnézium, magnézium-citrát, magnézium-malát és magnézium-bisz-glicinát fogyasztása is szükséges. A lakosság általában tisztában van azzal, hogy a D-vitamin-raktárakat fel kell tölteni, de hogy kinek milyen mennyiségre van szüksége, csak méréssel dönthető el. Már lé­tezik olyan, otthon is elvégezhető vérteszt, amely elemzi a kapilláris vérben található D-vitamin-szintet. Egyénenként eltérő lehet a D-vitamin-szükséglet, függhet az életkortól, testsúlytól, életmódtól, lakóhelytől, táplálkozástól, évszaktól és attól is, hogy ki mennyit tartózkodik a napon. Ezért fontos a D-vitamin-szintünk rendszeres ellenőrzése, hogy a megfelelő tartományban tudjuk tartani. Egy kis odafigyeléssel és rend­szeres szűréssel elkerülhetjük az aluldozírozást és a túladagolást is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!