Kipróbálnád? - Függőségekről Anyaszemmel

Négy felnőtt gyerekkel a hátunk mögött már túl vagyunk néhány beszélgetésen, ami a drogokról, az alkoholról, a dohányzásról vagy általában a függőségről szólt. Mindig őszintén és nyíltan közelítettünk ezekhez a kérdésekhez akár a saját fiatalkorunkról, akár a gyerekeink kalandjairól volt szó.

Az alkoholfogyasztás minden szintjével találkoztunk már, de amikor egy szilveszteri buliban kiütötte magát az egyik gimnazista fiunk, azért akkor eléggé megijedtünk. Egészségügyi végzettséggel is nehezen döntöttem, hogy kell-e komolyabb segítség, de szerencsére azon kívül, hogy nem értette, hogyan került haza, semmi baja nem volt reggel. (Magunk közt szólva egy erős másnaposság jót tett volna neki…) Azóta ő az egyik szószólója a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítésének, miszerint a minőség legyen magas, a mennyiség alacsony, és mindig legyen egy kancsó víz a közelben.

pexels.com/Isabella Mendes

Ahogy elkezdődött a nagy gyerekeink „felnőtt élete”, annyit kértem mindig, hogy jelentkezzenek be egy üzenetbena buli végén, hiszen nem aggódhattam minden este. Bíznom kellett bennük és abban is, hogy tisztában vannak a drogokkal való lehetséges visszaélésekkel, tudják, hogy mit miért nem lehet, és azt is, hogyan ismerjék fel, ha valakit „szétcsapva” találnak, és segítségre szorul. A kíváncsiság nagy úr, a társaság könnyen viszi táncba az embert, de ha ismerik a szereket és a határokat, a tapasztalatokat őszintén átbeszélve talán nem kell félni a komolyabb problémáktól.

pexels.com/Jessica Lewis Creative

A képernyő addiktív hatásáról muszáj még néhány gondolatot megosszak. Magamról is tudom, hogy a sorozatok néha függővé tesznek, hajlamos az ember „csak még egyet” megnézni, és el is megy az egész nap. Ezért idén nyáron szerződésben rögzítettem a két kisebb gyerekkel a képernyő/olvasott könyv arányt, de sajnos a nagyobbaknál már nem működik az anyai szigor, pedig számtalan szuperizgalmas könyvet tudnék ajánlani, és az olvasás ugyan függővé tesz, de káros hatásoktól mentes…

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!