Miért eszünk többet?

Szimpatika Webtér hirdetés
Forrás: u-szeged.hu/
Stressz, unalom, izgalom? Minden bizonnyal sokan keressük napjainkban a választ arra, hogy miért is eszünk, ha nem vagyunk éhesek. A megoldásról Dr. Csajbók Évát, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika belgyógyászát, endokrinológusát, diabetológusát és egyben obezitológusát kérdeztük.

- Sok helyen olvashatjuk és hallhatjuk, hogy az túlevés oka a stressz. Ez valóban így van?

- Az evés illetve a táplálkozás egy olyan fiziológiás szükséglet, amely elengedhetetlen ez életben maradáshoz. A szervezet precízen összehangolt működése biztosítja azt az energiát, ami a szerveink megfelelő működéséhez kell, az energiaegyensúly - homeosztázis - fenntartásához. Ha stressz ér bennünket, akkor több a megoldandó feladat, és ehhez az agyunknak és az izmainknak is több energiára van szüksége. Az agynak azért, hogy kitalálja, hogyan oldja meg a feladatot, az izmainknak pedig azért, hogy végre is tudja hajtani azt. Tekintettel arra, hogy a szervezet előre nem tudja megbecsülni, hogy meddig fog tartani ez a feladat, és milyen nehézségű lesz, olyan hormonokat fog termelni - ezeket nevezhetjük stresszhormonoknak is, ilyen a mellékvesében termelődő kortizol - amelyek az energiatárolást fogják elősegíteni. Tehát minden stressz az energiatárolás irányában hat.

Forrás: pexels.com/Antoni Shkraba

- Milyen okai lehetnek még a stresszen kívül mindennek?

- Az állatvilágban a táplálkozást elsősorban a rendelkezésre álló táplálék, az éhség és a jóllakottság szabályozza. A táplálékok kiválasztásában azonban nagy szerepe van a látványnak, ízlelésnek és szaglásnak, de annak is, hogy milyen például az időjárás, hogy mely évszakot írjuk vagy az, hogy éppen párzási időszak van-e. Rágcsálókkal végzett állatkísérletekben is bizonyították, hogy vannak olyan ételek, amelyektől függőség alakulhat ki, és ha nem jutnak elégszer az adott ’szerhez’, agresszívakká válnak. Ilyenkor az éhség-jóllakottság ösztönös folyamata az önjutalmazás irányába tolódik el, és egyre több és több „anyag” kell ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érje el, csakúgy, mint például a drogfüggőségnél. Ilyen táplálék például az édes ételek többsége, vagyis maga a függőség is egy ok. Az éhség-jóllakottság központi érékelését, irányítását a hipotalamusz nevű szervünk irányítja. Ide integrálódnak azonban más olyan érzetek is, mint az alvás-ébrenlét, sötétség-világosság, de itt érzékeljük a stresszt is. Ezért is van az, hogy a váltott vagy csak éjszakai műszakban dolgozók hízékonyabbak azonos energiabevitel mellett azokhoz képest, akiknek nem kell éjszaka ébren maradniuk, ez lehet egy másik ok. De el kell különítenünk azonban az ételfüggőségeket azoktól a táplálkozási zavaroktól, melyeknek pszichiátriai vagy ismeretlen oka van, ilyen a bulimia vagy az anorexia, de akár az úgynevezett „binge-eating” is. Ez az, amikor periodikusan követik egymást éhezési, majd túlevési periódusok. Az emberi szervezetben gyakorlatilag minden összefügg mindennel, és ha egy kicsit is megborul az a kényes egyensúly, ami az egészséges élettani folyamatokat biztosítja, azok már soha nem múlnak el nyom nélkül.

Forrás: pexels.com/Jonas Mohamadi

- Mennyi embert érint az unalomevés és hogyan kezelhető?

- Az utóbbi időben egyre többeket érint a túlsúly és az elhízás, ami elsősorban az energiaigényhez képest túl magas energiabevitelből adódik. Ennek számos oka lehet, de első körben az ülve való munkavégzés és a mozgáshiány következménye. A COVID19 miatt bevezetett karantén, ezt még súlyosbította, minek köszönhetően eljött a „szociális túlevés” ideje, amikor is a család nem kortárs magyar irodalmat olvasott fel egymásnak, hanem sütni-főzni kezdett együtt. Az unalomból (is) evés aktiválja az önjutalmazó rendszert az agyban. Az unalomevést elsősorban önfegyelemmel, tudatos életvezetéssel és esetleg pszichológiai módszerekkel (viselkedésterápia) vagy végső esetben gyógyszeres kezeléssel lehet befolyásolni. Ma már rendelkezésünkre áll olyan szer, ami eredendően az ópiátokról és a nikotinról való leszokás elősegítésére lett kifejlesztve, de segít ezen kóros táplálkozási folyamatok leküzdésében is. Alkalmazhatóságát a mindennapokban korlátozza egyrészt az ára, másrészt az, hogy élethosszú szedése nem javaslott. Elérhető azonban a GLP1-receptor analóg készítmény, ami elsősorban a hipotalamikus központ aktiválásával - számos más hatás mellett - éri el azt, hogy kisebb mennyiségű étkezés is elég legyen a jóllakottság-érzet eléréséhez.

Forrás: pexels.com/Cottonbro

- A sok „kis” evés tényleg egészségesebb?

- Nem feltétlenül, sőt, ha túl sok a napi energiabevitel, akkor hízni kezdünk, mivel túl sok energiát kell raktároznia a szervezetünknek. Az energiaellátottság szempontjából mindegy lenne, hogy mikor eszünk, de mivel az éhség-jóllakottságot befolyásoló hormonok jelentős napszaki ingadozást mutatnak, egy-egy étel, étkezés hatása más reggel, mint este és ennek érdemes tudatában lenni. Ha például ugyanazt a reggelit nem egyszerre, hanem két részletben etetjük meg délelőtt egy emberrel, a „kétszer nem lakott jól” délben nagyobb energiabevitellel tudja csak ugyanazt a jóllakottság érzetet elérni, mint az, aki csak egyszer evett reggel, de jól is lakott. Fontos az egyes étkezések összetétele is, időzítése, rendszeressége és módja. Nem mindegy, hogy egy zacskóból útközben, futva eszünk meg egy „szinte csak szénhidrát”-ot, vagy magunk elé teszünk egy fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot is tartalmazó ételnyi tányért. Az agyunk így tudja csak jól „megsaccolni” azt, hogy mit és mennyit kell termelnie az emésztő enzimekből, hormonokból ahhoz, hogy képes legyen megemészteni az adott ételt és leállítani a táplálkozást. És ha ezt egyszer elrontjuk, rögös lehet a visszaút. Ha pedig este viszünk be túl sok energiát, azon belül is szénhidrátot, akkor az agyunkat „elárasztja” a cukor, ami nem kedvez a bevésődési memóriafolyamatoknak. Talán szerencsésebb lehet a napi háromszori étkezés, aminek összetétele és mennyisége is megfelelő az adott napi igényhez. Ami fontos: reggelizni kell - ekkor van a legnagyobb energiára szükséges a szervezetünknek a feladatok megoldásához. Mindenkinek ismerni kellene a napi fizikai aktivitásához mért, napi energiaszükségletét, és csak annyit szabadna bevinnie, amennyire szüksége lesz.

Forrás: pexels.com/Engin Akyurt

- Mi az, amit kiemelne zárásként a téma kapcsán?

- A „divatos” inzulinrezisztenciát. Az inzulin a hasnyálmirigy szigetsejtjeiben termelődik, glükóz hatására. Minél gyorsabban szívódik fel egy étel és minél nagyobb a gyors szénhidrát tartalma, annál több inzulin szükséges ahhoz, hogy a vérből el tudjon jutni és a célsejtek fel tudják azt venni. Éhezéskor - amikor nincs külső bevitel - is szoros határok között mozog a várcukor szintje. Hogy miért? Azért, mert ha étkezéssel nem juttatunk be glükózt, akkor a májban tárolt glikogénból glükóz tud termelődni. Ha viszont eszünk, akkor a megtermelt inzulin leállítja a máj glükózkibocsátását és így marad stabil a vércukorszintünk. Avagy: minél több a glükózbevitel és minél nagyobb a májban és a zsírban tárolt energia mennyisége, annál több inzulin kell ahhoz, hogy a már nem szükséges energiát mégis elvigye a már „nem éhes sejtekbe”. Az egyre fokozódó inzulintermelési szükséglet pedig ahhoz fog vezetni, hogy az inzulin a célsejteken már egyre kevésbé fog hatni, és azok rezisztenssé válnak az inzulin hatására, ezt nevezzük inzulinrezisztenciának. Ez egy életmentő, természetes folyamat, de ha elrontjuk túlevéssel, túl sok energia raktározásával, betegségekhez vezethet. Tehát az inzulinrezisztencia nem alapja, hanem következménye a túl nagy energia ellátottságnak, a túlsúlynak. Ezt fontosnak gondolom kiemelni azért, hogy tisztában lehessünk azzal, hogy hol rontjuk el sokszor és hogyan lehetne, kellene javítani rajta.

SZTEinfo - Pósa Tamara

 

Ajánlataink

Algoflex Izom+ízület 300 mg retard kemény kapszula 20x
Algoflex Izom+ízület 300 mg retard kemény kapszula 20x
2379 Ft
Actival Senior Plusz filmtabletta 120x
Actival Senior Plusz filmtabletta 120x
7399 Ft
Algoflex Forte Dolo 400mg filmtabletta20x
Algoflex Forte Dolo 400mg filmtabletta20x
2549 Ft
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
1699 Ft
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 30x
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 30x
2179 Ft
Aqua Maris Strong orrspray 30ml
Aqua Maris Strong orrspray 30ml
2249 Ft
Advil Ultra Forte lágyzselatin kapszula 16x
Advil Ultra Forte lágyzselatin kapszula 16x
2749 Ft
Bepanthen krém 30g
Bepanthen krém 30g
1749 Ft
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
7199 Ft
Eurovit D-vitamin 3000NE FORTE tabletta 60x
Eurovit D-vitamin 3000NE FORTE tabletta 60x
1949 Ft
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
2099 Ft
Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula 90x
Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula 90x
4949 Ft
Sinupret belsőleges oldatos cseppek 50ml
Sinupret belsőleges oldatos cseppek 50ml
2749 Ft
Gengigel gél 20ml
Gengigel gél 20ml
4949 Ft
Szent-Györgyi Albert C-vitamin 1000 mg retard tabletta 100x
Szent-Györgyi Albert C-vitamin 1000 mg retard tabletta 100x
3329 Ft
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
3599 Ft
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
3149 Ft
Vizol S 0.21% oldatos szemcsepp száraz szemre 10ml
Vizol S 0.21% oldatos szemcsepp száraz szemre 10ml
2449 Ft
Supradyn Energia Plus pezsgőtabletta 10x
Supradyn Energia Plus pezsgőtabletta 10x
1949 Ft
Systane Ultra nedvesítő szemcsepp 10ml
Systane Ultra nedvesítő szemcsepp 10ml
3279 Ft
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
3379 Ft
Datif PC NEO bukkális tabletta 90x
Datif PC NEO bukkális tabletta 90x
4499 Ft
Béres C-vitamin 1000mg filmtabletta 90x
Béres C-vitamin 1000mg filmtabletta 90x
3599 Ft
Nicorette Berrymint 1 mg/adag szájnyálka oldatos spray 1x
Nicorette Berrymint 1 mg/adag szájnyálka oldatos spray 1x
4799 Ft
Calcium-D-Sandoz 600mg/400NE pezsgőtabletta 20x
Calcium-D-Sandoz 600mg/400NE pezsgőtabletta 20x
2179 Ft
Cetebe 500 mg retard kemény kapszula 120x
Cetebe 500 mg retard kemény kapszula 120x
4349 Ft
Nicoflex Medi Forte krém 50 g
Nicoflex Medi Forte krém 50 g
1229 Ft
Novorin PLUS 1mg/ml+50mg/ml oldatos orrspray 10ml
Novorin PLUS 1mg/ml+50mg/ml oldatos orrspray 10ml
1629 Ft
Centrum Silver 50+ A-tól Z-ig multivitamin 100x
Centrum Silver 50+ A-tól Z-ig multivitamin 100x
7799 Ft
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
999 Ft
Béres Magnézium B-Komplex Direkt szájban oldódó granulátum 20db
Béres Magnézium B-Komplex Direkt szájban oldódó granulátum 20db
2279 Ft
NeoMagnizum keringés tabletta 100db
NeoMagnizum keringés tabletta 100db
4599 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!