A méregtelenítés mestere

A csalánt gyomnövényként irtjuk és nem szeretjük, mert hólyagosra csípi a bőrt, ugyanakkor érdemes tudni, hogy számos gyógyhatással rendelkezik.

Szinte nincs olyan egészségügyi probléma, amire nem jelent gyógyírt, ha megfelelő formában alkalmazzuk. Elsősorban méregtelenítő gyógynövényként tartják számon, ami többek közt vizelethajtó hatásában mutatkozik meg. Csökkenti a vér húgysavszintjét, így köszvény és reumatikus panaszok esetén is segíthet, de magas vastartalma miatt vérszegénységben, veseműködést serkentő hatása miatt pedig vesekőtől szenvedő betegeknél is eredményesen alkalmazhatjuk a növényből készült teát.

Jelentősen fokozza a szervezet ellenálló képességét, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért a tavaszi tisztítókúrák nélkülözhetetlen része. A nők hólyagproblémáknál, míg a férfiak a prosztata megbetegedéseinél is használhatják, hiszen vizelethajtó hatása mellett a prosztata megnagyobbodását is akadályozza, valamint a hormonháztartást is pozitívan befolyásolja. A felmérések szerint a magas vérnyomás és a cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is alkalmas, és gyulladáscsökkentő hatását is megfigyelték.

Gyógyító tulajdonságait elsősorban akkor nyerhetjük ki, ha teaként készítjük el, a betegségtől függően akár napi több csészével is ihatunk belőle, ám hosszú időn át tartó rendszeres fogyasztása nem javasolt – mindenképpen szünet beiktatása szükséges a kúrák között.

Manapság a konyhában is megjelent, hiszen egyre többen fogyasztják levesként és főzelékként, ami a vitaminpótlásban is segíthet, így érdemes megismerkedni néhány egyszerűen elkészíthető recepttel.

Medvehagymás csalánleves

Hozzávalók:

2 marék csalánlevél
1 csokor medvehagyma
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa    
2 darab közepes méretű burgonya
7 dl víz
5 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
só, bors és fűszerek ízlés szerint

1. Első lépésként a csalánt és a medvehagymát alaposan megmossuk, majd lecsepegtetés után felcsíkozzuk. A vöröshagymát, a krumplit és a sárgarépát felaprítjuk, a vajat pedig felhevítjük, majd hozzáadva a hagymát üvegesre pároljuk azt.

2. Hozzáadjuk a csalánlevelet és a medvehagymát, egy pár perces párolást követően összekeverjük a burgonyával és a sárgarépával, és ízlés szerint fűszerezzük (só és bors használata mindenképpen ajánlott). Ezután felöntjük vízzel, és a felforralást követően addig főzzük, amíg megpuhulnak az alapanyagok.

3. Ha a burgonya és a répa kellőképpen megpuhult, levesszük az edényt a tűzről, tejszínt adunk hozzá, és botmixer segítségével pépesítjük a főzetet. Ezt követően folyamatosan kevergetve ismét főzni kezdjük, amíg újra fel nem forr, majd újra levesszük a tűzről, de ügyelünk arra, hogy melegen tartsuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!