A nyelési nehézségek okai

Forrás: Pharma Online
Az orvosok diszfágiának nevezik, ha a betegnél nyelési nehézség jelentkezik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak a hátterében.

Akár egy korty folyadék is gondot jelenthet

Diszfágia esetén a nyelés nem jár fájdalommal, de az érintetteknek nehézséget okozhat akár egy falat étel vagy egy korty folyadék lenyelése is. A probléma összetett kivizsgálást igényel, mert a nyelés bonyolult folyamatában több mint ötven pár izom és ideg vesz részt. A kiváltó ok feltárásához azt a pontot kell megállapítani, ahol ez az összehangolt működés zavart szenved.

Diszfágia vagy gombócérzés?

Rekedtség, evés közben gyakori köhögés, félrenyelés és gombócérzés a torokban is lehet a diszfágia tünete. Dr. Holpert Valéria ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a gombócérzés egy másik önálló kórkép, a globus szindróma neve. A tünetei hasonlítanak, sokan jellemzik feszülő, kaparó érzésként, duzzanatként a fájdalommal nem járó „gombócot" a torokban vagy úgy érzik, mintha egy kis ételdarab akadt volna meg a garat környékén. A kellemetlen érzéstől a betegek gyakori nyeléssel, torokköszörüléssel igyekeznek megszabadulni. A rendszeres krákogás miatt a hangszalagokon kialakuló elváltozások tartós rekedtséghez vezethetnek. Valakinél evés közben erősödnek, másnál épp akkor csillapodnak a panaszok.

Átmeneti és tartós is lehet

A kivizsgálás során meg lehet állapítani, hogy a nyelés mechanizmusa mely ponton sérült, így közelebb kerülhetünk a diszfágia típusának meghatározásához. Az első lépés ezért a beteg kórtörténetének és tüneteinek kikérdezése.

Fotó: Valeria Boltneva/pexels

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a háttérben álló fül-orr-gégészeti okok mellett a nyelőcső területét érintő elváltozás, például gyulladás, szűkület vagy izomgörcs is lehet a nehéz nyelés hátterében. A diszfágia megjelenésében ezen kívül neurogén (beidegzési zavar) ok is állhat. Ilyen esetben az izmok és idegek rendellenes működése miatt alakul ki nehéz nyelés.

A nehéz nyelés kapcsán felmerülhetnek helyi okok is, mint például az adott területet érintő daganatos elváltozás, struma, gyulladás, sérülés, ezért panaszok esetén ezt is vizsgálni kell.

A mielőbbi kivizsgálás azért is fontos, mert a nehéz nyeléshez társuló gyakori félrenyelések miatt megnő az aspirációs tüdőgyulladás és a légúti fertőzések kockázata. A kellemetlen tünetek miatt pedig az evéstől való félelem, ennek következtében fogyás is jelentkezhet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!