Asztmával nyáron

Forrás: morpho
Az asztma miden évszakban kellemetlen tüneteket okoz, ám a nyári hőség még jobban megnehezíti a légúti betegséggel élők mindennapjait. Ilyenkor ugyanis nagyobb a levegő pollentartalma, több allergén anyag száll a levegőben, amely fokozza az asztma tüneteit.

Ha mi is küzdünk a betegséggel, jó, ha időben felkészülünk és beszerezzük a szükséges gyógyszereinket, vagy megtesszük a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a nyár valóban a felhőtlen kikapcsolódásról szóljon. A Budai Egészségközpont allergológus szakorvosától az alábbiakban megtudhatjuk a legfontosabbakat a nyári asztmáról.

„Az asztma lehet allergiás eredetű – ilyenkor a panaszokat a környezetünkben található anyagok, például háziállatok szőre, háziporatka, penészgomba és a pollenekok ozzák –, vagy nem allergiás eredetű. A betegség lehet örökletes, de a tünetek megjelenését nagymértékben befolyásolják a környezeti tényezők. Jellemzően akkor alakul ki, amikor a levegőben lévő bizonyos anyagok fokozott reakciókat váltanak ki a tüdőben és az immunrendszerben. Ennek a következménye a légutak krónikus gyulladása, zihálás, szorító érzés a mellkasban, köhögés vagy légszomj. A tüneteket a légszennyezés, aktív vagy passzív dohányzás, erős illatok vagy vegyszerek hosszan tartó belélegzése fokozhatja. Nyáron a levegőben lévő megnövekedett pollentartalom, valamint a nyári szmog nehezítheti meg a betegek mindennapjait és növelheti az asztmás rohamok gyakoriságát” – mondta Dr. Madarasi Anna PhD allergológus szakorvos.

Hogyan készülhetünk fel asztmásként a nyárra?

Ha asztmásak vagyunk, mindig nagyon fontos, hogy legyen otthon a gyógyszerünkből, a rohamok alatt használható spray-ből és időben gondoskodjunk az utánpótlásról. Nyáron, a fokozott megterhelés miatt érdemes mindenből beszerezni tartalékot, illetve az is hasznos, ha van otthon egy orvostól kapott, 3 hónapig kiváltható érvényes recept. Ha nyaralni megyünk, legyen mindig kéznél az inhalátor és nem árt, ha tartalékot is beteszünk a csomagba, nehogy elkeveredjen valahol út közben.

Milyen egyéb praktikus tanácsok segíthetnek?

Ha nyaralást tervezünk, úticélnak érdemesebb a tengerpartot vagy a hegyeket választani a városnéző túrák helyett. Ha mégis az utóbbi mellett döntenénk, akkor induljunk kora reggel a felfedezőútra, amikor még a délutánhoz képest jobb a levegő minősége.

A mindennapokat megkönnyítik a pollenjelentések vagy a telefonra letölthető pollenszintet monitorozó applikációk. Segítségükkel megtudjuk, hogy mikorra érdemes szabadtéri programokat terveznünk.

A pollenek miatt érdemes este szellőztetni, ha pedig a szabadban töltöttük a napot, este mossunk hajat, hogy minél kevesebb allergén anyag maradjon a testünkön.

Hosszú távon segíthet az életmódváltás, a rendszeres, nem megterhelő fizikai aktivitás vagy speciális torna és légzőgyakorlatok elsajátítása.

„Az asztma nem gyógyítható betegség, de kezelhető. Az egészséges életmód, a mozgás és a kiegyensúlyozott étrend jó hatással vannak az általános egészségi állapotra. Szükség esetén az orvos által felírt gyógyszerek helyes alkalmazása segíthet a tünetek kezelésében vagy megelőzésében. Nyáron fokozottan figyeljünk magunkra, mivel a nagy hőség még az egészséges embereknél is okozhat panaszokat. Az egyszerű óvintézkedések betartásával gondtalanul telhet az asztmás betegek nyara is” – tette hozzá a doktornő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!