Majomhimlő elleni oltóanyagot vásárol az Európai Unió

Forrás: MTI
Az Európai Unió mintegy 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlására vonatkozó megállapodást ír alá - közölte Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa Luxembourgban.

Kiriakídisz az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve azt mondta, hogy a megállapodás értelmében az oltóanyagokat uniós forrásokból vásárolják meg és június végétől szállítják az EU tagállamaiba. Hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy fog EU-forrásokat mozgósítani vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztják a tagállamok között.

Az Európai Unióban eddig mintegy 900 majomhimlős esetet regisztráltak. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) június elején közölte, hogy kapcsolatban áll a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai céggel olyan kísérleti adatok elemzéséről, amelyek alátámaszthatják az Imvanex oltás alkalmazásának engedélyezését a himlőn túl a majomhimlőre is. Információk szerint egyes EU-tagállamok, köztük Németország és Spanyolország, már rendeltek majomhimlő elleni oltóanyagot.

Az uniós tagállamok egészségügyi miniszterei Luxembourgban egynapos tanácsülésükön, tekintettel az elmúlt évek egészségügyi fejleményeire, köztük a koronavírus-járvány okozta válságra, egyebek mellett tanulmányozták az Európai Bizottságnak az EU jelenlegi globális egészségügyi stratégiája aktualizálására vonatkozó javaslatát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!