Miért alakulnak ki a szem alatti karikák?

Forrás: hrdoktor.blog.hu
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nemcsak a genetikával, hanem az életmóddal is összefüggenek.

Egész testünkön a szemeink alatt a legvékonyabb a bőrünk. Ezért van az, hogy a szem körüli véredények itt jobban előtűnhetnek, mint testünk más, vastagabb bőrréteggel borított részeinél. Ez okozza a sötét karikákat a szemek alatt. Vannak olyanok, akiknél már gyerek- vagy kamaszkorban megjelennek a karikák, míg mások csak idősebb korukban, a szem környéki szövetek elvékonyodásakor veszik észre magukon a sötét foltokat a szemeik alatt.

A karikák megjelenése és mértéke nagyban függ a genetikától, a bőrszíntől, a bőr vastagságától, a hajszálérhálózat állapotától. A sötét karikákat okozhatja még az ún. periobitális hiperpigmentáció is, ekkor több melanin termelődik a szem alatti bőrben, ezáltal sötétebbnek mutatva azt.

A leggyakoribb okok

Általában akkor jelennek meg igazán feltűnően, ha nagyon keveset alszunk, sok stressz ér minket, nincs időnk regenerálódni. Ezzel összefüggésben fokozza a szemek alatti karikák megjelenését túlzott kávézás, teázás vagy más élénkítőszereket fogyasztása, ha sok alkoholt iszunk, de vízből túl keveset veszünk magunkhoz. A dohányzás szintén hozzájárulhat a karikás szemekhez.

Fotó: Erislene Brito/pexels

Előidézheti a karikás szemeket, ha sokat dolgozunk képrenyő előtt vagy játszunk a számítógépen, sok tévét nézünk, sokat bámuljuk az okostelefon kijelzőjét. A különböző monitorok előtt töltött idő ugyanis azzal jár, hogy folyamatosan erőltetjük a szemünket, ennek hatására pedig a szemek körüli vérerek kitágulnak. A kitágult erek a szemek alatti vékony bőrön áttűnhetnek, ettől látszik karikásnak a szem.

A különböző hormonális változások is befolyásolhatják a szemek alatti bőr és az erek állapotát. Egyes nőknél előfordul, hogy a menstruáció ideje alatt lesznek átmenetileg karikásak a szemeik, de a terhesség alatt is megjelenhet a probléma.

Amikor a karikás szemek betegséget jeleznek

Ha annak ellenére is tartósan karikásak a szemeink, hogy eleget alszunk, van módunk a feltöltődésre, rekreációra, figyelünk az egészséges étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Általában egy vérképpel kiderül, hogy milyen betegség, milyen hiányállapotok okozhatják a karikákat.

A szem alatti sötét karikák megjelenését okozhatja a vashiányos vérszegénység (anémia) is. Ilyenkor a szervezetben jelentősen csökken a hemoglobin mennyisége. A hemoglobin szállítja az oxigént a tüdőtől a test többi részébe, beleértve az izmokat, ahol leadja az oxigént. Ha hemoglobinból kevés van, a bőr sápadtabb lesz, így az alatta futó hajszálerek jobban látszanak, megjelennek a szem alatti karikák. A vashiányos vérszegénység nem ritka és szerencsére könnyen kezelhető hiánybetegség, amely elsősorban a gyerekeket és az időseket érinti, de a fogamzóképes nők körében is gyakrabban előfordul.

Sokkal ritkábban, de a szem alatti karikák utalhatnak vese- vagy pajzsmirigybetegségekre, allergiára is. A pajzsmirigy alulműködése befolyásolja az anyagcserét, a lelassult anyagcsere vérszegénységet okozhat, ami megint csak a szemek alatti karikák előidézője lehet.

A karikás szemek kezelése

Ha valamilyen betegség áll a háttérben, akkor természetesen a kiváltó okot kell kezelni. Ha a stressz és a kialvatlanság, akkor az életmódunkon kell változtatni. Ha azonban ezek egyike sem áll fenn, akkor kozmetikai, bőrgyógyászati kezelésekkel javíthatunk a karikás szemeken. A hideg gyors átmeneti megoldást jelenthet, hatására ugyanis összehúzódnak az erek, így csökkenhetnek a karikák. Tehetünk a szemek alá jeget, lehűtött kanalat vagy erre a célra kitalált, lehűthető zselés párnácskákat. Segíthetnek a különböző szemkörnyékápoló krémek, olajok, szérumok is.

Ha a probléma tartós és nagyon zavaró, akkor erőteljesebb esztétikai beavatkozásokat is igénybe vehetünk. Ilyen az érintett terület hyaluronsavas feltöltése. Ekkor a plasztikai sebész műtét nélkül, injekció segítségével juttatja a bőr alá a töltőanyagot, amely a kisebb ráncokat, a fekete karikákat eltünteti. A töltőanyagot mélyen a kötőszövet és az izom alá, közvetlenül a csonthártya fölé adják be, amely így megemeli és elsimítja a területet. Igaz, a megoldás csak átmeneti, mert az anyag felszívódik, így a kezelést idővel meg kell ismételni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!