Mégis szépít az alvás!

2010. 12. 18.
Szerző: MTI
Svéd kutatók első ízben bizonyították kísérletekkel, hogy az alvás időtartama pozitív hatással van az ember külsejére.
A kipihent ember tényleg szebbnek és egészségesebbnek hat embertársai számára, mint a kialvatlan. John Axelsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója huszonhárom, 18 és 31 év közötti férfi és nő részvételével végzett kísérletet, amelynek során két különböző állapotban fényképezték le őket.

Mindkét alkalommal ugyanúgy készítették elő és állították be őket, valamint lehetőleg azonos arckifejezést is kellett mutatniuk. A fényképeket a kutatók végül 65 személynek mutatták meg. Kialvatlan állapotban az alanyok alacsonyabb értékelést kaptak, mint a nyolc órás alvást követően.

Az eredmény a kutatók szerint alátámasztja, hogy az emberek pontosan felismerik az arcon az alváshiányra utaló jeleket.

Az alváshiány és az egészség romlása közti összefüggést már számos kutatás bizonyította, éppúgy, mint az egészségi állapot és a vonzerő közti párhuzamot. A kutatók tehát ebben a láncolatban látják azon képességünk hátterét, hogy felismerjük az alváshiányt, és az taszítólag is hat ránk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!