Milyen lehet hatévesen szívre várni?

2010. 12. 16.
Szerző: Szimpatika
264 nap egy kórházi szobában. Ha az ember hatéves, ez még elképzelhetetlennek tűnik. Illés Máté eddig várt, míg valaki a halálával hozzájárult, hogy a kisfiú élhessen.
Mikulás napján, a Daikin McQuay Magyarország Kft. ügyvezetője adományként adott át egy légtisztító berendezést annak a hatéves szegedi kisfiúnak, aki hónapok óta várt szívátültetésre.

Illés Mátét 264 napja műszív-kezeléssel tartottak életben, és rajta volt mind a hazai mind a külföldi szívtranszplantációs várólistákon. A hosszú várakozás után, december 7-én a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben sikeresen hajtották végre a szívátültetést. Máté állapota a műtétet követően stabil.

A műtét okozta trauma, illetve az utóterápia során annak érdekében folytatott kezelések, hogy a szervezet ne lökje ki az idegen szövetet, jelentősen meggyengítik az immunrendszert, ezért a beteg védetlenebbé válik a kórokozókkal szemben.

Éppen ezért fontos, hogy Máté felépülésének időszakában a kisfiú saját otthonában is – a lehetőségekhez képest – steril körülmények legyenek. A baktérim- és vírusszegény körülmények biztosításának egyik alapvetése pedig a levegő szűrése, amit az adományozott készülék három fázisban, ún. fotokatalitikus eljárással valósít meg.

Az alkalmazott technológia lényege egyrészt az, hogy az MC707 nagyfeszültségűvé teszi a rajta áthaladó részecskéket. Az így pozitív töltésűvé váló anyagokat egy elektrosztatikus porszűrő köti magához az elektromágnesesség elve alapján. Másrészt alkalmas arra is, hogy magába szívja és lebontsa a mikroszemcséket, polleneket, vírusokat, baktériumokat.

Az adományozó reméli, hogy mielőbb sor kerül a készülék bekapcsolására, mert ez azt jelentené, hogy Máté már otthon gyógyul.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!