Egerek segíthetik a pajzsmirigybetegségek kezelését

Forrás: ELKH
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben kifejlesztett THAI transzgenikus egérvonal egyedülálló lehetőségeket teremt a pajzsmiriggyel összefüggő hormonális problémák jobb megértéséhez és az enyhítésüket célzó kutatásokhoz.

Az európai, amerikai és magyar szabadalommal védett THAI-egérmodell (mozaikszó a „Thyroid Hormone Action Indicator Mouse” névből) bizonyítottan alkalmas gyógyszerfejlesztési és környezettoxikológiai vizsgálatokra, a piaci hasznosításához szükséges ismeretek és kapcsolatrendszer azonban eddig nem állt a fejlesztők rendelkezésére. A KOKI ezért együttműködési megállapodást írt alá a Blue Seven Grouppal, amelynek révén a különleges hazai innováció a nemzetközi piacokon is sikeressé válhat.

A KOKI kutatói, Gereben Balázs, Fekete Csaba és Mohácsik Petra által, illetve Erdélyi Ferenc és Szabó Gábor közreműködésével megalkotott kísérleti egerek szövetei fényt bocsátanak ki, a fény intenzitása pedig összefügg a pajzsmirigyhormonnak az adott szövetben kifejtett aktivitásával. Az alacsony pajzsmirigyhormonszint, a hypothyreosis, óriási betegcsoportot érint. Azzal, hogy a kutatók követni és mérni tudják a pajzsmirigyhormon-jelátvitelt az egyes agyterületeken és a különböző szövetekben, nemcsak a pajzsmiriggyel összefüggő betegségek kialakulását érthetik meg jobban, de a gyógyszerek hatását is tesztelni tudják.

Ezt a különleges transzgenikus egérvonalat felfedező kutatásokban már a világ számos országában kiváló eredménnyel alkalmazzák. A KOKI kutatói ugyanakkor célul tűzték ki a piaci hasznosítást is, ezért keresték meg Dr. Böjthe Kálmánt, a Blue Seven Group Zrt. elnök-vezérigazgatóját, akivel együttműködési megállapodást írtak alá.

A Blue Seven Group Zrt. azzal a céllal alakult, hogy a hazai és nemzetközi tőzsdei cégeken keresztül innovatív magyar termékeket vezessen be a piacokra. Az alapító meggyőződése, hogy az innovatív magyar termékek az egész világon versenyképesek, és az együttműködés eredményeképpen a KOKI egérmodellje ezek számát gyarapíthatja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!