Mikor szükséges a pajzsmirigy kivizsgálása?

Forrás: Pharma Online
A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata elengedhetetlen a pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához, ugyanis lehetnek rajta olyan elváltozások, melyeket csakis képalkotó vizsgálatokkal lehet jobban szemügyre venni.

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni, hiszen vannak olyan állapotok, melyek esetén nagyobb az esély arra, hogy a pajzsmiriggyel is valamilyen probléma van.

Cukorbetegség

A cukorbetegség mellett gyakran figyelhető meg egyéb hormonális zavar is. 1-es típus esetén ennek oka, hogy az autoiummun betegségek sokszor egyszerre vannak jelen, és mivel az 1-es típusú diabéteszt autoimmun zavar okozza, így gyakran fellelhető mellette Hashimoto thyreoditis, illetve Graves-Basedow kór. 2-es típus esetén pedig az ok, hogy a vércukorszint megváltozása hatással lehet a többi hormonra is, ráadásul ez a típus rendszerint a helytelen életmód következménye, ami egyéb endokrin zavart is eredményezhet.

Inzulinrezisztencia

Akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség, úgy az azt megelőző inzulinrezisztencia is felboríthatja az endokrin rendszerünk egyensúlyát, ami további hormonzavarokat, többek között pajzsmirigy-elégtelenséget is okozhat. Nagyon gyakori pl. meddőségi kivizsgálások során, hogy az illetőnél felfedezik az inzulinrezisztenciát, ám továbbra sem sikerül teherbe esni, majd kiderül, hogy pajzsmirigyzavar is jelen van, mely szintén akadályozza a családalapítást.

Fotó: Roman Odintsov/pexels

Gluténérzékenység

Ahogy már említettük, az autoimmun betegségek gyakran egyszerre vannak jelen. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a pajzsmirigygyulladáshoz más autoimmun betegségek is kapcsolódnak, mint például a cöliákia, így ha valaki ebben szenved, érdemes ultrahanggal megvizsgáltatnia a pajzsmirigyét. Amennyiben túlsúlyos, székrekedéssel küzd, hullik a haja, fáradékony, úgy nagy az esélye annak, hogy a gluténérzékenység mellett pajzsmirigyzavarral is küzd.

Magas prolaktinszint

A magas prolaktinszint olyan tüneteket okozhat, mint a meddőség, fáradékonyság, libidócsökkenés, hízás, stressz, terhesség/szoptatás nélküli tejcsorgás. Oka lehet túlzott idegeskedés, rossz stresszkezelés, de az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (adenoma) is. A magas prolaktin mellett gyakran diagnosztizálnak pajzsmirigy alulműködést, hiszen ez fokozza az ún. TRH elválasztását, ami TSH emelkedést eredményez.

Ultrahanggal teljes a pajzsmirigyvizsgálat

A pajzsmirigy vizsgálata nem merül ki csupán a vérvételben, hiszen azzal csupán a szerv hormontermelésére kaphatunk választ. A vizsgálat csakis ultrahanggal teljes, hiszen a hormontermelési zavar összefügghet a mirigy gyulladásával, megnagyobbodásával, a rajta kialakult göbökkel - mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. - Ezeket csakis ultrahangos vizsgálattal lehet szemügyre venni. Szerencsére az ellenőrzés teljesen biztonságos, nem jár kellemetlenséggel és nem igényel semmilyen előkészületet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!