Nem csak az emberek szeretik az eső illatát

Forrás: ng.hu
A száraz talajra hulló esőnek jellegzetes illata van, melyet sokan szeretnek – és nem csak az emberek közül.

A földre esett eső jellegzetes illatát a geozmin nevű anyag adja, melyet többek közt a Streptomyces nembe tartozó baktériumok termelnek. A különleges illatot rengeteg ember szereti, és úgy tűnik, az állatvilágban is akadnak olyan fajok, melyeket vonz az eső szaga.

Paul Becher, a Svéd Mezőgazdaság-tudományi Egyetem munkatársa csapatával azt mérte fel, hogy a baktériumok által termelt geozmint és egyéb vegyületeket milyen élőlények találják vonzónak – számol be a ScienceAlert. A szakértők ezzel többek közt azt akarták kideríteni, hogy milyen funkciója lehet a Streptomyces által létrehozott illékony anyagoknak.

A kutatók terepen helyeztek ki csapdákat, és megállapították, hogy a baktériumtelepek vonzzák az ízeltlábúak közé tartozó ugróvillásokat. A csapat ezt követően a természetben és laboratóriumban is megvizsgálta, hogy miként befolyásolja az élőlényeket a geozmin és a 2-metilizoborneol nevű vegyület.

A Streptomyces telepek spórákat hoznak létre, ezek terjesztéséhez viszont szállítókra vannak szükségük. A baktériumok azért állítják elő az ízeltlábúakat vonzó anyagokat, hogy azok megközelítsék őket, majd széthordják spóráikat. Úgy tűnik tehát, hogy a geozmin termelésének, és így az eső illatának rendkívül fontos szerepe van a mikroorganizmusok életében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!