A menhelyi kutyák stressz-szintjét vizsgálták

Forrás: ng.hu
Hollandiában végeztek felmérést a menhelyeken élő kutyákat érő stressz kapcsán azzal a céllal, hogy a körülményeiken majd javítani lehessen.

Bármennyire is igyekeznek jól bánni a menhelyeken élő kutyákkal, ők akaratlanul is stresszes környezetben élnek, ezért az Utrechti Egyetem kutatói a kutyák szőréből kimutatható stresszhormon-szintet vizsgálták meg. A kortizol nevű stresszhormon beépül a kutyák szőrébe, így meg lehet állapítani, hogy egyes időszakokban mekkora stresszt éltek át. A menhelyre kerülés idején a menhelyi és a családnál élő kutyák kortizolszintje közt nem volt eltérés, ám már hat hét után harmadával magasabb volt a menhelyi kutyáké.

Azoknál a kutyáknál, amelyeket sikeresen örökbe fogadtak, a hormon mennyisége fokozatosan csökkent, megközelítve a menhelyre kerüléskor mért értéket. A kutatók nemcsak a szőrből mérhető, hosszú távú változásokat vizsgálták, hanem a kutyák vizeletéből az aktuális értékeket is megmérték. Összesen 52 kutyánál mérték e fontos hormon szintjét, mindegyiknél négy alkalommal: a bekerülés előtti pillanatban, hat héttel a bekerülés után, majd hat héttel, illetve hat hónappal az örökbe fogadásukat követően. Ezeket az adatokat azonos fajtába és nembe tartozó, de nem menhelyi kutya hormonszintjével hasonlították aztán össze.

Fotó: Margarita Kosior/unsplash

„Több mint egy éven át naponta végeztünk méréseket a menhelyen. Örökbe fogadást követően a gazdik a megadott instrukciók alapján levágtak egy kicsit a kutya szőréből és elküldték azt nekünk. Nagyon segítőkészek és lelkesek voltak, és érdekelte őket az, hogy mit élt át a kutyájuk az örökbe fogadást megelőzően” – magyarázta Janneke van der Laan, a Scientific Reports folyóirat hasábjain ismertetett kutatás vezetője. Minden vizsgált kutya Hollandia legnagyobb kutyamenhelyén élt, azonos körülmények közt. A menhelyek közt nagy különbségek lehetnek, nemcsak nemzetközileg, de országokon belül is. Hollandiában egyenként helyezik el a kutyákat, más országokban gyakran előfordul, hogy csoportosan. Bár a menhelyeken igyekeznek a lehető legjobb ellátást biztosítani az ebeknek, természetesen nem stresszmentes ez a környezet, ilyen a sok másik kutya közelsége vagy az, hogy nem sétálnak eleget, és azt sem szabad elfeledni, hogy a menhelyi kutya a korábbi megszokott környezetéből kiszakítva kerül a menhelyre.

Meglepő volt, de a kis termetű kutyák kortizolszintje magasabb volt, és bár hasonló eredményt már más kutatások is produkáltak, egyelőre nem világos, hogy ennek mi lehet az oka. Bár ezen a meghatározott menhelyen még a hangszigetelésre is ügyelnek, ennek ellenére is stresszes a kutyák számára az itt eltöltött idő. A kevésbé jó körülményekkel rendelkező menhelyeken is bizonyára jelentős stressz éri az állatokat a kutatók szerint. A vizsgálataik remélhetőleg a jobb, kevesebb stresszel járó menhelyi kutyatartási körülményekhez vezethetnek majd el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!