A gyógyszerszállítást drónokkal gyorsítják

Forrás: BitPort
Az amerikai Zipline különleges kialakítású gépei a több éve sikeresen működő afrikai modell példáját követve kezdenek munkába a japán szigetvilágban.

A Zipline alapítói 2014 óta működő cégükkel kifejezetten az ilyen régiók egészségügyi szükségleteinek az ellátására fókuszálnak. A legfrissebb hírek szerint a cég drónjai jövő hónapban állnak szolgálatba a Goto-szigeteken. A több tucatnyi kisebb-nagyobb szigetből álló szigetcsoport Japán legnyugatibb területének számít, és értelemszerűen meglehetősen nehéz és lassú a térség szétszórva élő, nagyjából 50 ezer főt számláló lakosságát a szükséges cikkekkel ellátni.

A drónok első körben vényköteles gyógyszereket és egyéb orvosi felszereléseket szállítanak majd ottani egészségügyi intézményekbe. A szolgáltatás kicsiben indul, de a távlati tervek szerint napi 250 szállítással képesek lesznek lefedni a területen található több ezer létesítményt és otthont. A dróngyártó helyi partnere a Toyota Tsusho, az autógyártó óriás logisztikai leányvállalata lesz. Utóbbi a projekt kapcsán kiemelte, hogy a szállítási idő ezzel az eddig megszokott több óráról 30 percre csökken majd.

Sok más hasonló területen dolgozó startuppal ellentétben a Zipline nagyon hamar el tudta kezdeni az éles, pénzügyi szempontból is releváns működést. 2016-ban indultak Ruandába és Ghánába főleg vérkészítmények szállítását biztosító kormányzati projektek, de tavaly már az amerikai Walmart kereskedelmi óriáslánccal is elindult egy pilot Arkansas észak-nyugati, hegyvidékes részén. A most bejelentett Japán munka mellett Elefántcsontpart, Nigéria, Kenya és Észak-Karolina területét érintő projektekről is aláírt megállapodásai vannak a Zipline-nak. Nem véletlen, hogy a vállalkozáshoz tavaly nyáron érkezett 250 millió dolláros tőkebevonás már 2,75 milliárd dollárra taksálta a céget.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!