Mesterséges intelligenciával keresik a Parkinson-kór rejtett mintázatait

Forrás: MedicalOnline
A New York Stem Cell Foundation kutatói a Google Research szakembereivel együttműködve a Nature Communications folyóiratban publikált cikkükben egy olyan új adatbázis létrehozásáról számoltak be, amelyben a Parkinson-kórra jellemző mintázatokat keresték.

A kutatás során 91 Parkinson-kóros betegtől, illetve egészséges kontroll személyektől vettek le bőrsejt-mintákat. Ezeket a sejteket különböző módokon festették, és több millió felvételt készítettek róluk, majd az így készült képeket egy hatalmas, 48 terabyte-os adatbázisba rendezték, ami szabadon megtekinthető és kutatási célokra felhasználható.

Az eljárás előnye, hogy betegségtől függetlenül alkalmazható, az ember végezte diagnosztikával szemben nem részrehajló, illetve mesterséges intelligenciát használó szoftverekkel olyan eltérések, mintázatok szűrhetők ki, amelyekre a kutatók korábban nem is gondoltak, vagy egyszerűen nem került a látókörükbe. Komplex betegségek, mint például a Parkinson-kór esetében a kutatók így nem valamilyen elméletet, biokémiai útvonalat tesztelhetnek, hanem visszafelé, a betegség okozta, egészségestől eltérő mintázatokból indulhatnak ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!