Orrcsepphasználat okosan

Manapság egyre több pácienst érint az orrcseppfüggőség, amelytől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen egy ördögi körbe kerülhetnek a betegek: az orrdugulásra alkalmazott szer további orrnyálkahártya-duzzanatot okozhat. Giba Katalin, a budapesti Írisz Gyógyszertár gyógyszerésze abban nyújt segítséget, hogy mit tehetünk a túlzott használat elkerülése érdekében, illetve hogyan szokhatunk le ezekről a készítményekről.

Milyen típusú készítmények léteznek, és mikor alkalmazhatjuk ezeket?

Az orrcseppek vagy orrspray-k az orrnyálkahártya felszínére juttatott oldatok. A kezelendő betegségtől függ, hogy milyen hatóanyagú készítményt kell alkalmazni. Legfontosabb feladatuk, hogy javítják az orr nyálkahártyájának állapotát, eltávolítják az orrüregben lévő váladékot, gyulladást kiváltó anyagokat, lelohasztják a megduzzadt nyálkahártyát. Ebbe a csoportba tartoznak az orrmosóként használt sóoldatotos orrspray-k és a nyálkahártya duzzanatát csökkentő orrcseppek vagy spray-k. Az allergiás vagy más, nem fertőzéses krónikus gyulladás esetén használt antihisztamin vagy szteroid tartalmú orrspray-k gátolják a gyulladásos folyamatokat. A kórokozók szaporodását akadályozzák meg az antibiotikum tartalmú készítmények, melyek orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók, és léteznek olyan orrspray-k, amelyek a szervezet egészére ható vegyületeket (hormonokat, kábítószereket) tartalmaznak, mivel ezek egy része jól szívódik fel az orr nyálkahártyájáról. Leggyakrabban a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeket használjuk. Alkalmazásuk célja, hogy a náthával járó gyulladt orrnyálkahártya duzzanatát csökkentsük és ezzel javítsuk, helyreállítsuk az orrlégzést, amelynek fontos élettani szerepe van. Az orrüreget bélelő nyálkahártya megtisztítja, felmelegíti és párásítja a mindig szennyezett, száraz és a légutak hőmérsékletéhez képest hideg levegőt. Ezzel védi az alsó légutakat. Több készítmény a nyálkahártya védelmének érdekében az érszűkítő hatóanyag mellett dex­panthe­nolt is tartalmaz.

Kik alkalmazhatják ezeket a készítményeket?

Bármelyik korosztály használhatja a nyálkahártya duzzanatának csökkentésére ezeket, kisbabáknak is létezik ún. „ugrócseppes” készítmény, melynek használata könnyebb, de nagyon fontos, hogy mindig az életkornak megfelelő készítményt használjuk, hiszen ha nem is nagymértékben, de a hatóanyagok felszívódhatnak a nyálkahártyáról, és hatással lehetnek a keringésre, szívműködésre, erekre.

Miért alakul ki nagy eséllyel az orrcsepp-függőség?

Nátha esetén az orrban megtapadó vírusok vagy baktériumok gyulladást okoznak a helyi szövetekben, aminek következtében az erek kitágulnak, áteresztőképességük nő, a környező szövetek pedig megduzzadnak, szűkítve ezáltal a beáramló levegő útját. A nazális szerek eredeti szerepe, hogy az orrnyálkahártyában lévő ereket összehúzzák, csökkentsék a környező szövetek duzzanatát és az orrváladék termelődését. Normális körülmények között egy ilyen készítményt maximum 7-10 napig használunk, ezt követően a nátha egyéb tüneteivel együtt az orrdugulás is elmúlik. Azonban, ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon vagy ideig használjuk, a készítmény az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsíthatja a működését, emellett tartós duzzanat is kialakulhat. Így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az eredetileg lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. A beteg emiatt még többször használja, mert úgy érzi, hogy még a normál légzés fenntartásához is szüksége van az orrcseppre, így kialakul egy körforgás, amiben „függővé válik” az adott terméktől, hiszen egyre többet fogja alkalmazni, hogy az általa okozott orrdugulást mérsékelje.

Milyen hosszú távú hatással kell számolnia annak, aki túl gyakran használja ezeket a készítményeket?

Az érösszehúzó nazális szerekre rászokni könnyű, leszokni róluk annál nehezebb. Ha valaki hosszú ideig alkalmazza ezeket, éppen ellenkező hatás következhet be, mint ami a kezelés célja: az orrnyálkahártya duzzanata kiújulhat, romolhat az orrüreg átjárhatósága. Az orrcsepp-abúzus vagy túlzott használat lényege, hogy ha 5-7 napnál tovább használunk náthás orrdugulásra gyártott orrcseppet, az tönkreteheti orrnyálkahártyánkat, a mikroszkopikus méretű csillószőrős felszín működése sérül. Ennek oka, hogy az orrcseppek hatóanyagai tartós duzzanatot okozhatnak, másrészt a sok gyógyszerben tartósítószerként funkcionáló benzalkónium-klorid hosszú távon alkalmazva bénítja a légszűrő csillókat az orrban. A hetekig vagy akár hónapokig tartó orrcsepphasználat következménye, hogy a szer egyre rövidebb időre enyhíti a panaszainkat, melyek a hatás elmúltával kettőzött erővel térnek vissza. A végeredmény égő érzés, orrszárazság, orr­vérzés, véres orrváladékozás, szaglásvesztés lehet, sőt előfordulhat, hogy olyan orrnyálkahártya-burjánzás indul meg az orrban, melyet már csak sebészeti úton lehet kezelni.

Milyen módszerekkel, esetleg beavatkozásokkal segíthetjük a leszokást?

A leszokás első lépése lehet a hipertóniás orrspray-re történő váltás. Ezek a készítmények nem tartalmaznak érszűkítő anyagot, ozmotikusan vonják el a vizet az orr nyálkahártyájától és ezáltal csökkentik a duzzanatot. Létezik olyan készítmény, amely a sóoldat mellett illóolajokat is tartalmaz, ezáltal belégzéskor kellemes, hűs érzést biztosít használójának. Azonban ha ezek a készítmények nem segítenek, érdemes orvoshoz fordulni, aki vényköteles készítményt írhat fel (nazális szteroidok) a leszokási folyamat elősegítése érdekében. Minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a szereket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa. Amennyiben az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroid készítményekkel egy-két hét alatt le lehet szoktatni a pácienseket a szerhasználatról. Azonban senki ne számítson arra, hogy néhány nap alatt teljesen elmúlik az orrdugulás, hiszen gyakran több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni, és természetesen azt is meg kell vizsgálni, hogy nincs-e más szervi oka az orrdugulásnak. Ezért is nagyon fontos, hogy minden orrspray, orrcsepp expediálásakor felhívjuk betegeink figyelmét a készítmény megfelelő ideig történő használatára!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!