A hasnyálmirigyrák új diagnosztikai módszere

Forrás: MTI
A széklettesztek hasznos segítséget nyújthatnak az orvosoknak a hasnyálmirigyrák korai felismerésében, állítja egy új kutatás.

A Gut című folyóiratban megjelent cikk szerint 136 önkéntes bevonásával végezték a koncepció ellenőrzését. A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a bélbaktériumokat érintő kimutatható változások figyelmeztető jelként szolgálhatnak a daganat jelenlétére, írta a tanulmányról beszámoló BBC News.

A hasnyálmirigyráknak a korai stádiumban gyakran nincsenek tünetei. Ezért általában előrehaladottabb és nehezebben kezelhető, amikor felfedezik. Ahogy a rák terjed, egyebek közt emésztési zavarokat, a bélműködés megváltozását, valamint has- vagy hátfájást okozhat. Ezekből a tünetekből azonban nem biztos, hogy azonnal diagnosztizálják a betegséget.

A hasnyálmirigyrák leggyakoribb formájában, a duktális adenokarcinómában szenvedők esetében 20 páciens közül kevesebb, mint egy marad életben öt évig vagy tovább. A korábbi felismerés javíthatná az esélyeket.

Fotó: Pavel Danilyuk/pexels

A kutatást végző spanyol tudósok egy madridi és egy barcelonai kórházból toboroztak betegeket. Csak néhány beteg szenvedett duktális adenokarcinómában, a többieket kontrollcsoportként választották ki az összehasonlításhoz. A kutatók az önkéntesektől vett köpet- és székletmintálat elemezték, hogy lássák, van-e észrevehető különbség a csoportok között. A nyálminták eredménytelenek voltak, de a székletminták olyan különbséget mutattak, amely a kutatók szerint hasznos lehet a hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában.

A különbséget a bélbaktériumok, gombák és más mikrobák eltérő mintázatában vagy genomikai profiljában fedezték fel. Ezek alapján azonosítani lehetett a betegségben szenvedőket, függetlenül attól, hogy a rák milyen stádiumban volt, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a jellegzetes mikrobiomjelek már korán kialakulnak, és hogy a széklet mikrobiomja felismerheti a korai stádiumban lévő betegséget.

A kutatók további vizsgálatokat javasoltak, ezek közül néhány már folyamatban van. Független németországi kutatók kisszámú betegeken igazolták az eredményeket, és a tesztet Japánban is kipróbálják.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!