Felfedezték, miért nehéz újrakezdeni a testmozgást

Forrás: MedicalOnline
A Leeds Egyetem kutatói a Journal of Clinical Investigation folyóiratban közölt cikkükben számoltak be arról, hogy valószínűleg megtalálták a választ arra a kérdésre, miért lesz annál nehezebb újra mozogni, minél kevesebb testgyakorlást végzünk.

Egér modellszervezeten végzett vizsgálataik során az endoteliális Piezo1 fehérje funkcióját vették górcső alá. Ez a protein a véráramlás szabályozásában játszik fontos szerepet. Mechanikusan aktivált nem-szelektív kationcsatornákat képez, amelyek hozzájárulnak a jobb véráramláshoz, illetve mozgásban gazdag életmód esetén növelik a kapillárisok sűrűségét, azaz a vázizmok vérellátottságát.

Az egereken végzett vizsgálatok során blokkolták ezt a fehérjét, és az állatok sokkal nehezebben, kevesebbet mozogtak, az izmok vérellátottsága csökkent.

A cikk szerzői szerint ugyanezt idézi elő a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, de sportolóknál egy sérülést, hosszabb kihagyást követően is ez az egyik oka, hogy nehezebben képesek elvégezni a gyakorlatokat, azaz a mozgásszegény életmód ördögi kört, lefelé tartó spirált válthat ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!