Antibiotikum arcüreggyulladásra?

Forrás: Fül-orr-gége Központ
Az arcüreggyulladással járó rossz közérzettől és fájdalomtól szeretnénk mielőbb megszabadulni, de valójában erre csak az esetek kis százalékában jelenti az antibiotikum a megoldást. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mikor van rá szükség.

Többsége vírusos eredetű

Arcüreggyulladás esetén az arcüregeket borító nyálkahártya megduzzad, emiatt a termelődő váladék nem tud szabadon távozni. A pangó váladék ideális körülményeket teremt a kórokozók elszaporodásához.

Az akut arcüreggyulladás az esetek többségében vírusos eredetű, így az antibiotikum hatástalan ellene – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A krónikus arcüreggyulladás (hetek óta fennálló vagy kiújuló panaszok) hátterében pedig légúti allergia vagy fül-orr-gégészeti elváltozás, például orrsövényferdülés is állhat, orrpolipok megjelenése is kísérheti. Ilyen esetben sem az antibiotikum jelenti a megoldást, hanem az alapbetegséget kell kezelni.

Az antibiotikumtól sem gyógyul gyorsabban

Érdekes eredmények születtek egy, a témával kapcsolatban végzett kutatásban. 3057 vizsgált személy közül mindössze 5-11% esetében gyorsította fel a gyógyulást az antibiotikum szedése, a résztvevők többségénél átlagosan egy-két hét alatt anélkül is elmúlt az arcüreggyulladás.

Fotó: Andrea Piacquadio/pexels

Arcüreggyulladásra antibiotikum: ha szükség van rá, akkor előírás szerint szedjük!

Nem kell tehát minden esetben antibiotikum az arcüreggyulladás kezeléséhez. Ha azonban az orvos felírja a gyógyszert, akkor azt a megadott dózisban és ideig szedjük, mert ellenkező esetben a fertőzés kiújulhat. Előfordulhat például, hogy a vírusos eredetű arcüreggyulladást nem kezeljük megfelelően. Arcüreggyulladás esetén nagyon lényeges, hogy az orrdugulást megszüntessük, hogy az orrváladék szabadon távozni tudjon. Ha ezt elmulasztjuk, akkor sajnos számolnunk kell a bakteriális felülfertőződés esélyével, amikor már antibiotikumra lesz szükség – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

Ezt megelőzendő, ha arcüreggyulladás tünetei jelentkeznek, használjunk vény nélkül kapható orrspray-t az orrdugulás csökkentésére. Ezeket általában 7-10 napig lehet alkalmazni, tájékozódjunk a betegtájékoztatóból. Hosszabb időn át ne használjuk, mert az orrnyálkahártya károsodhat! Szükség szerint szedhetünk mellé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményt. Pihenjünk, fogyasszunk bőséges folyadékot.
Fontos, hogy amennyiben a tünetek két hét alatt sem javulnak, mindenképp forduljon fül-orr-gégészhez!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!