Mitől alakul ki a csontritkulás?

2010. 12. 08.
Szerző: Szimpatika
Megakadályozható-e vajon a csontritkulás? Kik veszélyeztetettek különösen?
Amikor az ember fiatal, csontjai könnyen regenerálódnak, a csonttömeg nő. A 30. életév környékén érjük el a csonttömeg-sűrűségünk csúcsát. Azt, hogy csontritkulás kialakul-e a későbbiekben, számos dolog határozza meg.

Mennyi kalcium van az ételeinkben? Amennyiben nem kerül elegendő kalcium a szervezetünkbe, csontjaink könnyebben törnek, és elvékonyodhatnak.

Mozgáshiány: nincs mese, mozogni kell. A tunya emberek gyakrabban szenvednek az osteroporosis tüneteitől.

Dohányzás és túl sok alkohol: a cigi rossz, ezt már régóta tudjuk. Az alkohol kalcium-elvonás révén gyakorol negatív hatást a szervezetre.

Nem: a nőknek sajnos a csontszövetük kevesebb, mint a férfiaknak.

Korral jár: idősebb korban a csontok sűrűsége csökken.

Családfa: a fehérek és az ázsiaiak nagyobb eséllyel szenvednek a betegség tüneteitől, mint a feketék. A 19-es testtömegindex alatti, vékony emberek szintén veszélyeztetettek. Ha valamely szülő vagy testvér is érintett a betegségben, akkor sajnos még nagyobb az esély, hogy idősebb korban találkozik a bajjal.

Hormonok: a túl magas pajzsmirigyhormonszint csökkenti a csontsűrűséget. A klimax idején az ösztrogénszint lecsökken, ez rossz hatással van a csontsűrűségre.

Evési zavarok: az anorexia vagy bulémia áldozatai is veszélyben vannak. A Chron-betegek és a Cushing-kórban szenvedők is nagy valószínűséggel kénytelenek szembenézni a betegséggel.

Gyógyszerek: A kortikoszteroidok hosszú távú használata (prednisolon, kortison, dexametazon) is befolyásolja a csontok állapotát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!