Szemüveg helyett szemcsepp?

Forrás: ng.hu
Az életkor előrehaladtával a látásunk romlik, ezért sokunknak olvasószemüvegre van szüksége.

Az USA gyógyszerészeti hivatala 2021-ben adta meg az engedélyt az első olyan szemcsepp forgalmazására, amely a szem időskori romlása ellen hat, rövid ideig tartó hatással. Jelenleg is tucatnyi hasonló szemcsepp klinikai kísérletei zajlanak, amelyekkel sokak számára kiváltható lesz az olvasószemüveg - számolt be a Scientific American.

A szemlencsénk egyre rugalmatlanabbá válik, amint öregszünk, és már nem képes arra a finomhangolt fókuszálásra, amire fiatalon még képes volt, s a közelebbi tárgyak korábban éles képe egyre elmosottabbá válik. Miként képes ezt ellensúlyozni a szemcsepp? Segítségével a pupillánk beszűkül, és ahogy a fényképezőgép esetében is a rekesz változtatásával érjük el a nagyobb vagy kisebb élességet, kisebb pupillanyílással a távolabbi tárgyakról kevesebb fény érkezik a retinánkra, ezért élesebbnek látjuk a közeli tárgyakat.

Az „olvasó szemcseppek” legtöbbje olyan hatóanyaggal dolgozik, amelyet igen régóta használnak zöldhályogban szenvedők esetében. Náluk ugyan más mechanizmussal is segíti a jobb látást, azonban az ismert, hogy a szer enyhe fejfájást okozhat a szemöldök mögötti területen. A már forgalmazott szer hatása hat óra alatt fokozatosan múlik el, ám más, kísérlet alatt álló szerek esetében hosszabb hatóidőt remélnek a fejlesztők.

A szemcsepp azonban nem minden esetben jelenthet csak hasznot: gondoljunk arra, ha éjszaka kell közlekedni, beszűkített pupillákkal a sötétben sokkal rosszabbul látunk, ez pedig balesetveszélyes is lehet (ezt egyébként a már kapható szer használati útmutatója is jelzi). Ha viszont valakinél problémás a szemüvegviselés, annak nappali használatra jó megoldást jelenthet az egyébként jelenleg még meglehetősen drága szemcsepp.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!