Egy különleges desszert: kávéhabos profiterol

Az olasz konyhai ízei az egész világon nagyon kedveltek. Nem csoda, ha a desszertek közül a profiterol az egyik legkedveltebb. Megmutatjuk egy különleges verzió receptjét!

Hozzávalók:

A tésztához:
2 dl víz; 125 ml tej; 1 ek cukor; 1 csipet só; 90 g vaj; 15 dkg finomliszt; 4 db tojás

A csokoládészószhoz:
18 dkg étcsokoládé; 1 ek vaj; 1,5 dl habtejszín

A kávéhabhoz:
2,5 dl habtejszín; 1 ek feketekávé; 2 ek porcukor

Elkészítés:

Tészta
Egy nyeles lábasba öntjük a vizet, illetve a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót, és melegíteni kezdjük. Ha már elég meleg, hozzáadjuk a vajat és gyakori kevergetés mellett felforraljuk.
Amint felforrt, elzárjuk vagy takarékra vesszük alatta a lángot, és hozzáadjuk a lisztet. Folyamatosan, intenzíven keverjük, amíg a tészta egy nagy gombóccá válik, az edény falán pedig hajszálvékony tésztaréteg jelenik meg.
Legkésőbb ekkor mindenképpen vegyük le a tűzhelyről az edényt, néhány percig hagyjuk hűlni a tésztát, majd egyesével dolgozzuk hozzá a tojásokat.
A tésztát habzsákba töltjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire diónál kicsit nagyobb adagokat nyomunk belőle. A gombócok tetejét vizes ujjal elegyengetjük – így nem csak a formája lesz szebb, de nem is fog odaégni.
200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Amikor már késznek ítéljük a fánkokat, a sütő hőmérsékletét kb. 50-70°C-ra csökkentjük, az ajtaját pedig résnyire nyitjuk. Így szárítjuk 10-15 percet a tésztát, hogy ne essenek össze a gombócok.

Csokoládészósz
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és a habtejszínt, és addig keverjük, amíg teljesen összekeverednek az alkotóelemek, majd félretesszük hűlni.

Kávéhab
A tejszínhez adjuk a sűrű kávét (2-3 teáskanálnyi meleg vízben keverjünk el 2 teáskanál instant kávéport), valamint a porcukrot és habbá verjük. A kész kávéhabot habzsákba töltjük. A profiterol fánkok alját késsel kilyukasztjuk, és betöltjük a kávéhabot.

Tálaláskor leöntjük a csokoládészósszal, és pirított mandulapehellyel szórjuk meg a desszertet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!